"Tesztpartit" tartanának Hollandiában, de még úgy sem akarják engedélyezni, hogy negatív teszttel lehetne részt venni rajta

"Tesztpartit" tartanának Hollandiában, de még úgy sem akarják engedélyezni, hogy negatív teszttel lehetne részt venni rajta

Felháborodást váltott ki Hollandiában az a szombatra tervezett tízezer fős tesztparti, amellyel azt akarják megállapítani, hogy mennyire biztonságosak az ilyen nagyszabású rendezvények a koronavírus-járvány idején.

Orvosok, ápolók, vendéglátósók, kutatók a rendezvény lemondására szólítottak fel. Az általuk kezdeményezett felhívást már több mint 350 ezren írták alá.

A népszerű 538 Rádió kapott engedélyt arra, hogy az ország déli részén lévő Bredában megszervezze a rendezvényt, amely része lenne a Fieldlab kutatóprogramnak a biztonságos rendezvényszervezésről. Eddig ebben a programban rendeztek már konferenciát, színházi előadást, futballmeccset és popkoncertet. A résztvevőknek negatív koronavírustesztet kellett felmutatniuk, és "a magatartásukat megfigyelték" ezen rendezvények alatt.

Hírdetés

Bár kutatási célból szervezik a rendezvényt, az orvosokat felháborította a kezdeményezés. "Tízezer fős partit rendezni 400 méterre egy Covid-19 betegségben szenvedőkkel teli kórháztól, a betegek és a kórházi személyzet arculcsapását jelenti" – hangoztatták.

Tudósok is megkérdőjelezték egy ilyen kutatás tudományos előnyeit. Politikusok arra hívták fel a figyelmet, hogy lehetetlen több ezer bulizót "ellenőrzés alatt tartani".

A helyi önkormányzat hétfő este dönt arról, megtarthatják-e a rendezényt.

Hollandiában december közepe óta szigorú korlátozásokkal próbálják feltartóztatni a koronavírus-járvány terjedését, de az esetszámok még mindig magasak, a kórházak és az intenzív osztályok túlterheltek. A százezer emberre jutó fertőzöttek száma a közelmúltban majdnem elérte a 300-at egy hét alatt.

(MTI nyomán)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »