Természet a város közepén

Természet a város közepén

2021. június elején hivatalosan is megnyitották az országban egyedülállónak számító erdeiiskolai-komplexumot Léván.

A közelmúltban – az Európai Regionális Fejlesztési Alap (ERFA) társfinanszírozásával – sikeresen befejeződött az Állami Erdőgazdálkodási Vállalat és az Ipoly Erdő Zrt. közös projektje. A két szervezet az Erdészek a környezettudatos nevelésért elnevezésű projektet az Interreg V-A Szlovákia–Magyarország Együttműködési Program keretében valósította meg, hogy Léva és a Nógrád megyei Salgótarjánhoz tartozó Somoskő egy-egy helyszínén erdei iskolát alakíthassanak ki.

„A projektben a szakemberek interaktív eszközök, szakmai programok és rendezvények segítségével szeretnék minél szélesebb körben bemutatni természeti örökségünket, az erdőt és az erdészek munkáját a nagyközönségnek. Az Erdészek a környezettudatos nevelésért pályázat fontos célkitűzése, hogy a határ menti térség vonzerejét növelje. Ennek egyik eszköze a fiatal generáció környezettudatosságának a növelése, a természettudományi ismereteik bővítése az erdei iskolák és az erdőpedagógusok segítségével” – olvasható a projekt leírásában.

Az alig használt lévai üzemüket még 2018-ban kezdték átépíteni. A Koháry utcában levő ingatlan alig öt percnyi sétára van a városközponttól. A maga nemében egyedülálló erdőpedagógiai és környezetvédelmi oktatóbázis lévai létesítményei mintegy 4100 négyzetméternyi területen épültek fel, az erdő és a társadalom kapcsolatának erősítése érdekében. A szakemberek – interaktív természeti bemutatóteret kialakítva – tulajdonképpen bevitték az erdőt a városba, hogy így is garantálják az eljövendő nemzedékek környezeti nevelését.

Az interaktív bemutatótérben a térség turisztikai, történelmi, geológiai látnivalóit ismerhetik meg az érdeklődők. A helyiségek célja, hogy játékosan informálják a gyerekeket arról, mi mindent rejt magában az erdő.

A belső terekben festőállványokkal ellátott rajzszoba, kreatív műhely és konferenciaterem van, de a földszinten egy ún. diorámaterem is található. Itt dermoplasztikus preparátumok formájában mutatják be az erdei állatokat, köztük az őzet, a mezei nyulat, a vaddisznót, a vörös rókát, a nyestet és a borzot.

Az udvaron egyfajta zöld szigetként létrehozott miniarborétum is a vizuális megfigyelés lehetőségét kínálja.

Hírdetés

Megismerhetők itt a térség fái, így a közönséges lucfenyő, a jegenyefenyő, a havasi törpefenyő, az európai bükk, a kocsányos tölgy és a fűzfa is. A természeti értékek ismertetése mellett erdei ökoszisztémaként mutatják be a régió területét, akárcsak a fenntartható erdőgazdálkodást.

Amint azt az erdei iskola ünnepélyes megnyitóján Tomáš Čuka, az Állami Erdőgazdálkodási Vállalat igazgatója elmondta, a régió alap- és középiskolás tanulói számára a tanítás az osztályokban, négy fal között történik, márpedig arra is szükség van, hogy a tanítási idő alatt, főleg biológiaórákon a természetben is időzzenek. Ezért határozták el, hogy behozzák a városba a természetet.

Az alkotók célja, hogy a kisdiákokban fejlesszék a pozitív szemléletet a természet iránt, nagyobb hangsúlyt helyezzenek a környezetvédelemre, és megismertessék és megértessék a gyerekekkel az erdők életét.

A létesítmények kialakításán kívül a nagyközönség számára szervezett rendezvények és különböző szakmai programok is a pályázat részét képezik. Iskolai csoportok számára igény esetén speciális kézműves-foglalkozásokkal, sokszínű tapasztalati játékokkal készülnek, s az élménypedagógia eszköztárából merítve fejlesztik a kreatív gondolkodást, illetve a prezentációs és a kommunikációs készségeket. Az erdei iskola kínálatában szerepel továbbá lézerlövészet és az éjszakai égbolt megfigyelése is.

A magyar és a szlovák szakemberek több alkalommal találkoztak az elmúlt években, hogy szakmai műhelymunka során tapasztalatokat cseréljenek. Mindkét erdőgazdaság különböző gyermek- és ifjúsági programokat szervezett; a rendezvények alkalmával a fiatalabb generáció megismerkedhetett az erdők világával, játékos formában találkozhatott a természet és az erdei élővilág rejtelmeivel.

Az intézmény vezetője, Slávka Pavlová kérdésünkre elmondta, hogy amennyiben a magyar ajkú érdeklődők érkezésük előtt legkevesebb két héttel jelzik az igényüket, magyar nyelvű foglalkozásokat is biztosítanak.

Megjelent a Magyar7 2021/26. heti számában. 


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »