50 éves a Thermal Corvinus

50 éves a Thermal Corvinus

A XV. Corvin Mátyás Napok részeként a város kulturális központjában ünnepelték meg az idén ötvenéves nagymegyeri termálfürdőt.

A múlt század hetvenes éveinek elején erősen keresték annak a lehetőségét, hogy a fóliasátrakban és üvegházakban történő zöldségtermesztés olcsóbb és hatékonyabb legyen. A Szlovákiai Földtani Intézet kutatói, köztük Ondrej Franko geológus professzor kimutatta, hogy a Duna menti síkság mélyén gazdag forróvíz-lelőhely húzódik. A próbafúrás helyszíneként Nagymegyerre esett a választás és 1972 májusában elkezdték a 2500 m mély fúrást, amely során 95 fokos termálvizet találtak. 

A város akkori vezetői azonnal felismerték a termálvíz adta lehetőségeket, és 1973 tavaszán a minisztérium támogatásával, valamint Z-akciók keretében a lakosok, helyi üzemek és az iskolák önkénteseinek segítségével megkezdte a fürdő első medencéjének építését. A kút vizéből jutott a földműves-szövetkezetnek is, így a termálvíz felhasználásával egész évben friss zöldséget termeszthettek. 

A fürdőnek hamar híre ment, így a megnövekedett igényeket kielégítendő intézkedtek a fürdő fejlesztéséről. Különösen a csehek kedvelték meg a fürdő által kínált szolgáltatásokat, és ez a mai napig változatlan, sőt, gyakori jelenség, hogy egy adott családból már az unokák is visszajáró vendégek.

Az 1980-as évek elején egy újabb geotermikus kutat fúrtak, továbbá átadták az ülőmedencét és az olimpiai medencét. 

A komplexum több szakaszban épült, amíg elnyerte mai formáját. Napjainkban nyolc hektáron 13 medencével, csúszdaparkkal, wellnessközponttal, éttermekkel, játszóterekkel és sportpályával várja a vendégeket.

A fürdő, hagyományaihoz híven, a termálvíz jótékony hatását, az élményfürdőzést, továbbá a sportolás és kikapcsolódás lehetőségét kínálja vendégeinek. A fürdő vezetősége és üzemeltetői nem feledkeztek meg a környezetvédelemről sem, az energiatakarékosság és a vízhatékonyság érdekében több beruházásra is sor került. 

Nagymegyer a legfontosabbak között

Az ünnepi találkozót a nagymegyeri születésű Cseh Tamás brácsaművész produkciója vezette fel, majd Šušík Roland, Thermal Corvinus ügyvezetője szólt az egybegyűltekhez.  

Ma büszkén mondhatjuk, hogy Szlovákiában a nagymegyeri termálfürdő az egyik legnépszerűbb és legkedveltebb fürdőhely, amely nemcsak a helyi lakosokat, hanem a szomszédos országokból érkező vendégeket is vonzza.” 

Hírdetés

Soóky Marián polgármester arról beszélt, hogy a termálfürdő immár ötven éve meghatározó része Nagymegyernek,

a város felkerült Szlovákia és Csehország turisztikai térképére, hiszen több ezer egyéni turista, illetve család várja már a nyarat vagy egyéb alkalmakat, hogy ellátogasson hozzánk”.

Hangsúlyozta, a termálfürdő évtizedekre visszanyúló komoly munka árán, sok-sok nagymegyeri ember keze munkája által nyerte el mai arculatát és a 21. században is versenyképes, egyedi értékekkel bíró fürdővé vált. A fürdő építése a város életére is jótékonyan hatott, és mára a település bekerült Szlovákia tíz legfontosabb turisztikai célpontja közé.

Nem mellékes a fürdő gazdasági hozadéka sem. Munkahelyeket biztosít, illetve a szolgáltatások bővülésével a fürdő területén és a városban újabbakat teremtve, folyamatos bevételt jelent a vállalkozásoknak és a városnak, emlékeztetett a polgármester, aki a fürdővel kapcsolatban megosztott olvasóinkkal pár személyes emléket. 

Mint afféle tipikus megyeri suhanc, a gimnáziumi évek alatt a nyár folyamán szinte minden héten két-három alkalommal kint voltunk a fürdőben és nagyon jól éreztük magunkat. Emlékszem, amikor leérettségiztünk, az eredmények ismeretében az osztálytársakkal együtt szintén rögvest a fürdőbe mentünk levezetni a feszültséget. Jó évek voltak, hiszen akkor még több mindenre jutott idő.

Soóky Marián polgármester szavai után Berényi József, Nagyszombat megye alelnöke arról beszélt, hogy a régió termálfürdői egymást nem konkurenciának, riválisnak tekintik, hanem együttműködnek, segítik egymást.

„Ezen a vidéken nagyon sok magyar él. Akik ide látogattak, akár Csehországból, akár Ausztriából, akár annak idején a keletnémetek, tapasztalhatták, hogy itt magyarok laknak. Ez volt az első és egyetlen tapasztalatuk a mi közösségünkkel ötven éven keresztül. A megyerieknek tehát ilyen küldetésük is van.

Bizonyosan nagyfokú tolerancia szükséges az emberek részéről a városban a nyári hónapok alatt, hiszen nagyon sok idegen érkezik ide, és ez biztosan megerőltető minden nagymegyeri polgár számára, de ugyanakkor soha nem hallani arról, hogy ebből bármilyen konfliktus lenne, ami nagyon jó dolog.”

Az ünnepség az ötvenéves fürdő történetét és jelenét bemutató filmmel zárult, este és másnap pedig zenei programok várták az érdeklődőket a fürdő sétányán.

Megjelent a Magyar7 hetilap 2024/20. számában.

 


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »