Az ellenzéki pártok szerint a kormánykoalíciónak nem édeke a feszült helyzet csillapítása

Az ellenzéki pártok szerint a kormánykoalíciónak nem édeke a feszült helyzet csillapítása

Azzal, hogy a kormánykoalíció lemondta részvételét az elnöki palotában tartott kerekasztal-beszélgetésen, azt bizonyítja, hogy nem őszintén érdekelt a Szlovákiában kialakult feszült helyzet megoldásában – állítja a Slovensko Mozgalom. 

Más ellenzéki pártok is erre a következtetésre jutottak.

Az SaS hibának tartja a politikai pártok keddi kerekasztal-beszélgetésének esetleges lemondását az elnöki palotában.

Szeretnénk közreműködni a társadalom egészére kiterjedő megbékélés megteremtésében. Ha nem akarunk megosztott társadalmat, családokat vagy szomszédok közötti ellenségeskedést, akkor ez nem lehetséges közös kommunikáció nélkül”

– mondta Branislav Gröhling, az SaS elnöke.

Hozzátette, hogy Robert Fico miniszterelnök elleni merénylet után a politikusokon múlik, hogy békét teremtsenek a társadalomban. Szerinte azonban ennek éppen az ellenkezője történik.

A Slovensko szerint a kormánykoalíciónak csak a kis része beszél megbékélésről. A másik, lényegesen nagyobb rész azonban folyamatosan támadja az ellenzéki politikusokat és a médiát.

Hírdetés

Kifogásolják továbbá, hogy Matúš Šutaj Estok (Hlas-SD) belügyminiszter nem hajlandó lemondani, valamint azt, hogy nem vonták vissza a Szlovák Televízió- és Rádiótörvényt.

A Progresszív Szlovákia (PS) elnöke, Michal Šimečka szerint sajnálatos, hogy egyes pártok elutasítják Zuzana Čaputová elnök és választott utódja, Petr Pellegrini által szervezett kerekasztalt.

A Mozgalom üdvözli ezt a kezdeményezést, és továbbra is bízik a sikerében. A TASR-t erről Alena Kuišová, a PS médiaosztályának igazgatója tájékoztatta.

Létfontosságúnak tartom, hogy megállítsuk a gyűlölet, a feszültség és az ellenségeskedés növekvő hullámát – ez egy közös jelzés, hogy bár politikai nézeteltéréseink és vitáink továbbra is fennállnak, a politikai versenyt normálisan, kulturáltan és gyűlölet nélkül is le tudjuk folytatni”

– mondta Šimečka.

Sajnálatos, hogy sok politikus, mind a koalícióból, mind az ellenzékből, úgy tűnik, nem ismeri fel a helyzet komolyságát, és továbbra is olajat öntenek a tűzre.

A kollektív bűnösség képét festik le, mintha a média vagy az ellenzék lenne a felelős a merényletért, miközben tudják, hogy a bűnös a merénylő, aki magányos farkas volt, és most fogdában ül. Ez az utolsó dolog, amire most szükségünk van”

– tette hozzá a PS elnöke.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »