Lévai városnapok magyar és cseh fellépőkkel, a Múzeumok Éjszakájára is várták a vendégeket

Lévai városnapok magyar és cseh fellépőkkel, a Múzeumok Éjszakájára is várták a vendégeket

Lévai városnapok magyar és cseh fellépőkkel, a Múzeumok Éjszakájára is várták a vendégeket Száz Ildikó2024. 05. 19., v – 17:32 Léva |

A járási székhely testvértelepüléséről érkező Nagymarosi Ütősök az utolsó esőfelhőket is elzavarták a városházával szembeni Hősök teréről, ahol pénteken és szombaton tartották a Lévai városnapok rendezvényeit és a kirakodóvásárt. 

Hírdetés

A nagymarosi Kittenberger Kálmán Alapiskola tanulóinak, a Nagymarosi Ütősöknek a műsora kapcsán a közönség megtudta, hogy Lévával még szorosabbá teszi a testvértelepülések kapcsolatát Kittenberger Kálmán Afrika-kutató, zoológus. A jeles személyiség Léván született és Nagymaroson hunyt el. 2021-ben Léván a zsinagógával szemben, néhány lépésre a várfaltól helyezték el a Kittenberger-mellszobrot, az útikönyvek szerzőjéről korábban utcát neveztek el szülővárosában. A zsinagógában koncertet adott a lévai városnapokon a Boni Pueri világhírű csehországi fiúkórus, a tehetséges fiatalokkal a városnapok közönsége is találkozott. Május 17-én és 18-án késő estig zajlottak a kulturális rendezvények a főtéren, a frissítős standokat az utcabál miatt 23 óráig üzemeltették. A kínálatot több helyen magyar nyelven is feltüntették az árusok. Két óriás sátorban több mint 500 személyt tudtak fogadni a szervezők. Lévai és régióbeli juhsajtos-tésztás különlegességeket, különféle söröket, házi pálinkát kínáltak, a kézművesek közt üvegfúvókat, bőrdíszműveseket, fafaragókat találtunk. 

Pénteken a Bugala Band és Svetlana Rymarenko aratott nagy sikert, szombaton a csehországi ifjabb Honza Nedvěd és a rokonok dalait énekelte az előadókkal a közönség. A főtéren több rendőr is vigyázott a városnapra látogatók biztonságára. Lévai látogatásunk során megismerkedtünk a Barsi Múzeum kínálatával, a várudvar 22 óráig fogadta a látogatókat és az esti órákban több tucat család indult a főtérről a múzeumba. Az állandó tárlatokat vezetéssel tekinthették meg a Múzeumok éjszakáján. A várudvaron méhészeti bemutatóra várták az érdeklődőket, akik ezen kívül betekintést nyertek a rovarok világába, a néprajzosok és a restaurátorok munkájába és megtekinthették a második világháborús hadi felszerelést, az akkori oldalkocsis motorkerékpárt és katonai terepjárót. Léván a városnapokon kívül még egy vásárt tartanak, a november 11-i Szent Márton – napi vásárnak ötszáz éves hagyományai vannak, országos viszonylatban az egyik legnagyobb vásár volt a rendszerváltást megelőzően a lévai. 


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »