Teljesen kettészakadt a nyugdíjas társadalom: egyre többen szegényednek el, miközben a felső réteg milliókat tesz zsebre

Teljesen kettészakadt a nyugdíjas társadalom: egyre többen szegényednek el, miközben a felső réteg milliókat tesz zsebre

A 2013-tól megváltoztatott szabályok sok tekintetben igazságtalanok, a nyugdíjas társadalom szélsőségesen kettészakad: az alul lévők egyre szegényebbek, a felső réteg a nyugdíjjárulék plafonjának eltörlése miatt milliós nyugdíjakat kap – írta meg a Népszava.

A Nyugdíjas Szervezetek Egyeztető Tanácsa (NYUSZET) soros elnöke, Hegyesiné Orsós Éva úgy fogalmazott ezzel kapcsolatban a lapnak, hogy:

nagyon magas keresetűeknek lenne módjuk a mostanában oly divatos szlogen, az öngondoskodás megvalósítására, mert milliókból lehet befektetni, de az átlagkeresetek erre nem alkalmasak.

Hírdetés

A helyzet olyan súlyos, hogy az már az Európai Uniónak is szemet szúrt, uniós elemzők erős kritikát fogalmaztak meg amiatt, hogy a nyugdíjak egyre jobban elszakadnak a bérektől. Azt írják, hogy az elmúlt 6 évben a nyugdíjak évente 2,7 százalékkal, a bérek viszont ennél gyorsabban, átlagosan 9,6 százalékkal nőttek. Ennek eredményeként a 2022-ben nyugdíjazottak nyugellátása névértéken több mint 40 százalékkal magasabb volt azokénál, akik ugyanolyan hosszú szolgálati idő után, de 6 évvel korábban vonultak nyugdíjba.

Karácsony Mihály, a Nyugdíjas Parlament Országos Egyesület vezetője is korszerűtlennek tartja a jelenlegi nyugdíjrendszert, ráadásul többekhez hasonlóan ő sem lát olyan jeleket, amelyek új kormányzati nyugdíjtervekről szólnának. Karácsony emellett azt is kifogásolja, hogy a nyugdíjkorhatár kérdésében alapvetően a demográfusok véleményét veszik alapul, akik kiszámolják a születéskor várható élettartamot, majd ehhez a 70-80 év múlva elérkező állapothoz akarják igazítani a mindenkori nyugdíjkorhatárt.

A Nyugdíjas Parlament vezetője arra is emlékeztetett, hogy a magyar férfiak 38 százaléka nem is éli meg a nyugdíjazását, ezen mindenképpen változtatni kell központilag.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »