Teljes készültség a Balatonnál

Teljes készültség a Balatonnál

Főszezonban egyszerre 300 ezeren is lehetnek a vízben és a parton.

A Balatonból 2023-ban 169 kivonulás során 338 embert mentettek ki a vízrendőrök, az idén már 16 alkalommal 27 személynek segítettek a vízirendészet munkatársai.

Hírdetés

– A legtöbbször hajózókat vagy valamilyen vízieszköz – SUP, kajak, csónak, vitorlás, szörf – használókat, illetve fürdőzőket kell kimenteni – írja a sonline.hu a Somogy Vármegyei Rendőr-főkapitányság adataira hivatkozva. Vasárnap két esetben négy személyt, SUP-osokat és vitorlázókat kellett kimenteni a Balatonból.

A portál arról ír, hogy az idegenforgalmi szezonban egyidejűleg 18-20 kisgéphajó lát el feladatokat, ám a nagy rendezvények – Balaton-átúszás, Kékszalag, Balaton-átevezés – alkalmával akár a teljes flotta is bevethető. Az idén eddig 11 üzemképes kisgéphajót került vízre a Balatonon, megosztva az öt – Siófok, Balatonföldvár, Fonyód, Keszthely, Balatonfüred – vízirendészeti rendőrörs között, június elsejéig további nyolc kisgéphajót bocsátanak vízre. Vihar és hullámállóság szempontjából három kategóriába tartoznak a balatoni vízirendészet hajói: vannak, amelyek kifejezett jó időben alkalmasak járőrszolgálatra, azonban kevéssé viharállóak. Akadnak olyanok, amelyek már komolyabb, erősebb szélben is hatékonyan tudnak beavatkozni, míg a nagy kapacitású mentőhajók bármilyen szélben és viharban képesek menteni.

A Balatonon 149 hatóságilag kijelölt fürdőhely található, ezen felül nagyjából száz olyan strand, ahol fürdeni lehet. A rendőrség számításai szerint egyszerre a főszezonban, kánikulában közel 300 ezer személy lehet a vízben vagy vízparton.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »