Tehetős és nincstelen újoncok az Országgyűlésben

Tehetős és nincstelen újoncok az Országgyűlésben

Határidőre leadták az országgyűlési képviselők a vagyonnyilatkozatokat, amelyek megtalálhatók az Országgyűlés honlapján. Első vagyonbevallásuk alapján vegyes képet mutat az Országgyűlés új képviselőinek anyagi helyzete.

(Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

Gelencsér Ferencnek, a Momentum nemrég megválasztott elnökének bevallása szerint se ingatlana, se nagy értékű ingósága, így autója sincs. A megtakarításai egy részét (2,1 millió forint) kriptovalutában tartja, ezenkívül 2,3 millió forintja van a számláján, és 480 ezer forinttal tartozik egy hitelintézetnek.

Az ugyancsak momentumos Hajnal Miklós a legszegényebb képviselők közé tartozik – legalábbis a vagyonnyilatkozata alapján. Eszerint se ingatlana, se drága ingósága nincs, egyedül takarékbetétben tett félre némi megtakarítást, körülbelül 652 ezer forintot. A magának diplomát hazudó Hajnalnak ugyanakkor van egy közel 16,6 milliós tartozása.

Kálmán Olga szekere eddig is jól futott

Van mit a tejbe aprítania ugyanakkor a DK-s Kálmán Olgának. Az egykori televíziós műsorvezetőnek a II. kerületben van egy 250 négyzetméteres, saját építésű családi háza – pontosabban annak 9/10 része az övé – illetve egy 2012-ben vásárolt Volkswagen autója. A DK-s politikus emellett jelenetős megtakarításokkal rendelkezik: bevallásában 15 millió forint készpénz szerepel, valamint további 51 millió forintja és 22 230 eurója van számlán. Tartozása nincsen. Kálmánnak céges érdekeltsége is van, a K. O. Press Hírszolgáltató Bt.-ben 50 százalékos tulajdonos.

Vajda Zoltán izzadtságszagú magyarázkodása 

A kormány egyik leghevesebb, már-már radikális szélsőbalos bírálójaként ismert Vajda Zoltán izzadtságszagú magyarázkodásba kezdett vagyonnyilatkozatában, amelyből kiderült, hogy felvette a csokot. „Családi házunk megvásárlásához CSOK (családi otthonteremtési kedvezmény) keretében 10 millió forint támogatást és 15 millió forint kedvezményes hitelt vettünk igénybe, továbbá 7 üléses személyautónkra 2,5 millió forint nagycsaládos autóvásárlási támogatást kaptunk” – írta az MSZP-s képviselő, aki a szavai és tettei közötti különbséget azzal indokolta, hogy „ezek igénylésekor szerencsére nem kértek Fidesz párttagsági igazolványt. Mindegyik segítséget ezúton is szeretném megköszönni a magyar adófizetőknek, illetve örömmel nyugtázom, hogy legalább ezen összegeket nem lopta el a fideszes hatalom.”

Fotó: Balogh Zoltán

A jelek szerint a kormány jóléti intézkedéseinek nyilvánosság előtti támadása, majd azok igénybe vétele MSZP-s hagyománynak tekinthető. Ismert: a párt táselnöke, Tóth Bertalan 2020-as vagyonnyilatkozatából kiderült, hogy számos ingatlana után egy 154 négyzetméteres, pécsi családi ház felét is megvásárolta, a dokumentum alapján pedig a családi otthonteremtési kedvezményt is felvette, így tízmillió forintnyi támogatáshoz jutott.Tóth tette mindezt úgy, hogy a szocialisták korábban  nemmel szavaztak az Orbán-kormány által bevezetett támogatási formára azt hangoztatva, hogy az „szegényellenes és vidékellenes”, illetve „zavaros és átláthatatlan”.

Vagyontalan képviselő is található a parlamentben

Kiderült, hogy a parlamentben debütáló Jámbor Andrásnak, a baloldali, Mérce.hu korábbi főszerkesztőjének a nyilatkozata szerint nem rendelkezik megtakarítással, azonban öröklés útján tulajdonosa lett egy XI. kerületi és egy józsefvárosi társasházi lakásnak is.

Érdekesség, hogy a DK-tól Dobrev Klára mandátumát megöröklő Bakos Bernadett, az LMP képviselője – aki szintén újonc a Tisztelt Házban – semmilyen vagyonnal nem rendelkezik a nyilatkozat szerint, mivel a dokumentumon mindössze a dátum és az aláírás szerepel, minden más rubrika üresen maradt.

Jámbor András (Fotó: Kurucz Árpád)

Hol lakik Fekete-Győr András?

A frissen bejutott Mi Hazánk Mozgalom és Momentum frakcióvezetője, Toroczkai László, illetve Fekete-Győr András először nyújtott be vagyonnyilatkozatot. Toroczkai László két ásotthalmi ingatlant birtokol, egyiknél fele részben tulajdonos. Ezen ingatlan 5754 négyzetméter nagyságú tanya, szőlő, a pártelnök 2017-ben tett szert a birtokra. Ezen kívül egy 8909 négyzetméter nagyságú szántót tüntetett fel Toroczkai, amelyet 2020-ban vásárolt. Személygépkocsija és 

megtakarítása a Mi Hazánk frakcióvezetőjének nincsen, azonban feltüntetett több mint ötmillió forintnyi hitelintézeti tartozást, továbbá öt és fél millió forint tartozást magánszemélyeknek. 

Hírdetés

Toroczkainak országgyűlési képviselőként több mint 2,6 millió forint a havi bruttó jövedelme.

Fekete-Győr András, a Momentum frakcióvezetője egy Budapest, II. kerületi 43 négyzetméteres lakást tüntetett fel vagyonnyilatkozatában, mint „lakás céljára szolgáló társasházi ingatlan”. 

A frakcióvezető az ingatlannal lakásbérletként havonta 155 ezer forint bevételhez jut. Így az nem derül ki, hol lakik a Momentum frakcióját vezető Fekete-Győr.

A politikusnak nincs tartozása, személygépjárműve, a vagyonnyilatkozatból az sem derül ki, mekkora az országgyűlési képviselői fizetése.

Hajnal Miklós, a Momentum országgyűlési képviselője is első alkalommal nyilatkozott vagyonáról, amelyből az derül ki, hogy a politikusnak nincs ingatlana, gépkocsija, 

van viszont valamivel több mint 600 ezer forintnyi megtakarítása, és 16 millió forintot meghaladó tartozása egy hitelintézetnél. 

Novák Előd, a Mi Hazánk alelnöke utoljára 2016-ban záró vagyonnyilatkozatot adott le országgyűlési képviselőként. Novák Előd az elmúlt hat6 évben nem lett újabb ingatlan tulajdonosa,ugyanazt a személyautót tüntette fel, viszont ma már kilencmillió forintja van Magyar Állampapírban, és hat év alatt visszafizetett összesen 15 millió forintnyi, házastársával közösen viselt tartozást.

Egységben Magyarországért eredményváró rendezvény (Fotó: Magyar Nemzet/Havran Zoltán)

Gyurcsány megtakarításai durván megcsappantak a választás évében

Jelentős mértékben csökkentek a baloldal vezérének, Gyurcsány Ferencnek az értékpapír-megtakarításai – legalábbis ez derül ki a DK elnökének 2022-es, azaz a választás évére vonatkozó vagyonnyilatkozatából. Míg a bukott miniszterelnök 2020-ról 2021-re 823 millióról 928 millióra növelte ezen megtakarításait, idén ez az összeg már csupán 587 millió forint. 

Gyurcsánynak továbbra is tartoznak 42 millió forinttal, és van egy 446 milliós követelése is „lakásvásárlás foglaló és előleg” címén. 

Pártja, a Demokratikus Koalíció is 25 millióval tartozik neki. 

A banki hitele tavaly 60 milliósra duzzadt, ebből most sikerült törlesztenie 100 ezer forintot, így az már csak 59,9 millió forint. Az Altus Portfólió Kft.-ből húzott jövedelme viszont az elmúlt hat hónapban valamivel növekedett: a januári bevallásában hatmillió forintot tüntetett fel, most valamivel több mint hétmilliót.

Lapunk nemrég számolt be arról, hogy mintha egy lapra, a választási győzelemre tett volna fel mindent Gyurcsány Ferenc és Dobrev Klára, akik durván elhanyagolták az érdekeltségükbe tartozó, 2019 óta közös gyermekük, Gyurcsány Tamás vezetése alatt álló cégeiket.

Az Altus Portfólió Kft. és az Altus Befektetési és Vagyonkezelő Zrt. beszámolói szerint tavaly mindkét társaság folytatta a lejtmenetet, amihez az is hozzájárult, hogy vagyonnyilatkozata szerint a bukott miniszterelnök több mint hatmillió forintot vett ki a vállalkozásából. 

A Portfólió 18,135 millió forintos veszteséggel zárta az évet (ez több mint harmincmillió forinttal kevesebb a 2020-as eredményénél), és tovább ront a helyzetén, hogy 2020-ban 35 millió forinttal tartozott a DK elnökének, és most is adósa 14 millióval.

Gyurcsány Ferenc tehát fokozatosan pénzt vont ki a cégéből, miközben az képtelen a saját lábán megállni. Saját tőkéje egy év alatt 73-ról 55 millióra, forrásai 109-ről hetvenmillió forintra csökkentek, ami azt jelenti, hogy ha nem történik jelentős változás, bő három éven belül, vagyis nagyjából a következő országgyűlési választásokra fizetésképtelenné válhat.

A Dobrev Klárához kötődő, de szintén Gyurcsány Tamás vezetése alatt álló Befektetési Zrt. ugyanakkor –4,7 millió forintos adózott eredménnyel zárta az üzleti évet. A kft. mellett 2021-ben már Dobrev cégének sem volt árbevétele. A társaság esetében az is problémát jelenthet, hogy a saját tőke szintje a jegyzett tőke fele alá csökkent. Amennyiben a következő üzleti év is hasonló eredménnyel zárul, akkor azt követően három hónapja marad a cégnek a helyzet rendezésére, különben fel kell számolni vagy át kell alakítani – írja az Adatradar.

Érdemes megemlíteni ugyanakkor, hogy a Gyurcsány családnak egy bolgár cégben is van érdekeltsége. Az Altus Befektetési és Vagyonkezelő Zrt. 12 százalékos tulajdonosa a Cellum Bulgaria AD-nek. A Dobrev család „őshazájában” működő társaság azonban meglehetősen rejtélyes, a Google az elmúlt évből mindössze két találatot dobott fel a nevére, és egyik sem a mérlege vagy a beszámolója, így nem tudhatjuk egyértelműen, milyen pénzek vándoroltak esetleg a Szemlőhegyi villából külföldre.

Orbán Viktor is nyilatkozott vagyonáról

Az országgyűlési képviselőkkel együtt a közjogi méltóságok is határidőre benyújtották vagyonnyilatkozatukat. Ebből kiderül, nincs változás Orbán Viktor miniszterelnök vagyonnyilatkozatában, a kormányfő továbbra is egy XII. kerületi társasházban egy lakás tulajdonosa fele részben, továbbá egy felcsúti, 2079 négyzetméteres belterületi ingatlan 100 százalékos tulajdonosa. 

Kövér László sem vásárolt ingatlant 2022 januárja és májusa között, a házelnök egy szigetszentmiklósi, 654 négyzetméteres ingatlan 50 százalékos tulajdonosa, és továbbra is egy 2014-es Skoda személygépjármű szerepel vagyonnyilatkozatában. Kövér László hitelintézeti számlakövetelés címszó alatt most ötmillió forintot tüntetett fel, míg hitelintézettel szembeni tartozása minimálisan, 77 ezer forinttal csökkent. Így a jelenleg fennálló tartozása kilencmillió forint.

Orbán Viktor parlamenti felszólalása (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »