Tanévnyitók a görögkatolikus egyházmegyékben

Tanévnyitók a görögkatolikus egyházmegyékben

A főpásztorok jelenlétében nyitották meg a tanévet görögkatolikus egyházmegyéink számos egyházmegyei fenntartású intézményében. Összeállításunkban a nyíradonyi, a máriapócsi és a nagykállói iskolák tanévnyitóiról olvashatnak.

A Hajdódorogi Főegyházmegye központi tanévnyitója

„Úgy kell ragyognotok, mint a csillagoknak a mindenségben” (vö. Fil 2,15) – ez a 2022/23-as tanév jelmondata a Hajdúdorogi Főegyházmegyében. A központi évnyitót Nyíradonyban tartották augusztus 31-én, ahol a Szent Mihály Görögkatolikus Óvoda új épületszárnyának szentelését követően a templomban, a déli istentiszteleten kérték Isten áldását a kezdődő tanévre az egybegyűltek.

Kocsis Fülöp érsek-metropolita arról a ragyogásról beszélt, ami a boldog ember arcán látszik. Rámutatott: a Szentírásból, Szent Páltól vett, a ragyogásról, a belső boldogságról szóló mondat elsősorban nem a gyermekekre vonatkozik, hanem sokszor éppen a nagyon sokat szenvedett emberekre. Ezt a belső fényt, sugárzást, ragyogást, az isteni fényt kell átadni a gyermekeknek. Mert boldogságot csak az Isten adhat, és gyülekezhetnek bármilyen sötét fellegek körülöttünk, a fényt, amit Isten jelenléte ad nekünk, nem tudják kioltani.

A Görögkatolikus Médiaközpont által készített videó a szentbeszédről ITT nézhető vissza.

Forrás és fotó: Hajdúdorogi Főegyházmegye

*

Dudás Miklós-iskola, Máriapócs

Új kondipark és játszótér létesült a máriapócsi Dudás Miklós Görögkatolikus Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola udvarán, az épület emeleti aulájának falára pedig új falképet készítettek a nyár folyamán. A szeptember 1-jén tartott évnyitó ünnepségen mindezt megáldotta a Nyíregyházi Egyházmegye főpásztora, Szocska A. Ábel.

Az évkezdő imaórát a máriapócsi bazilikában tartották az intézmény pedagógusai és diákjai.

A teljes beszámoló ITT olvasható.

Hírdetés

Forrás: Nyíregyházi Egyházmegye

Szöveg és fotó: P. Tóth Nóra

*

Korányi Frigyes-iskola, Nagykálló

Nagykállóból Máriapócsra, a Könnyező Szűzanyához érkeztek tanévnyitót ünnepelni a Korányi Frigyes Görögkatolikus Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium pedagógusai és diákjai augusztus 31-én.

Azért jöttünk ide, hogy az előttünk álló tanévet felajánlunk az Úristennek, kérjük a pártfogását, és kérjük a Szűzanya közbenjárását – mondta Gincsai Zoltán intézményvezető ünnepi beszédében.

A Szent Liturgiát Szocska A. Ábel nyíregyházi megyéspüspök jelenlétében Lipcsák Tamás vezette, koncelebrált Orosz István Árpád kállósemjéni esperes-parókus; Kiss Zsolt nyírbátori esperes-parókus; Jaczkó Sándor balkányi és Szokira János bökönyi parókus; Mosolygó Péter, a kegyhely igazgatója; valamint Grunda Dávid, az iskola lelki vezetője.

A főpásztor prédikációjában többek között arról is beszélt, hogy nem mindegy, milyen oktatásban, nevelésben részesülnek a gyermekek, hiszen a jövőt alakítjuk a gyermekeink taníttatása, neveltetése által. Egy tölgyfáról szóló tanmesét elevenített fel Szocska Ábel, melyben a fa eleinte nincs tisztában saját értékeivel, mindenféle tanácsot meghallgat, de nem találja önmagát bennük.

Mi, emberek is éppígy vagyunk, sok tanácsot adnak, de nekünk, keresztényeknek egyetlen tanácsadóra kell csupán hallgatnunk, Jézus Krisztusra – hangsúlyozta a püspök. – Csak Krisztusban talál minden egyes ember önmagára, őbenne bontakozunk ki igazán. Hiszen az Atya mindannyiunkra valamely feladatot bízott, melyet be kell teljesítenünk. Ennek az iskolának a feladata, a tudás átadása mellett, a minket szerető Isten vigasztaló szavainak és a keresztény hitigazságoknak közvetítése.

A diákok és pedagógusok a liturgián személyes áldásban részesülhettek. 

A teljes beszámoló ITT olvasható.

Forrás: Nyíregyházi Egyházmegye

Szöveg és fotó: P. Tóth Nóra

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »