Szlovákiában már a demokráciáért is fizetni kell?!

Szlovákiában már a demokráciáért is fizetni kell?!

Szlovákiában egykoron bűncselekménynek számított a szavazatvásárlás! Még Mečiar idejében dívott, hogy a paraván mögül távozókat a HZDS-es pártkatonák az utcán megjutalmazták, ha fel tudták mutatni a be nem dobott szavazólapokat. Ameddig lehetett, sokan éltek is ezzel a könnyű pénzszerzési lehetőséggel. 

A törvény megváltoztatása óta már nem lehet kivinni a választási helyiségből a szavazólapot. Az is igaz, hogy manapság a paraván mögött már le is fotózható a szavazólap.

A nép zabolátlan fia, Igor Matovič, az oltási bónusz és szerencsejáték után most újra kitett magáért: kitalálta, hogyan lehet az urnákhoz vezetni legkönnyebben, ám nem éppen legolcsóbban a választókat.

Meg kell fizetni őket azért, mert élnek a választói jogukkal! Nem is akárhogyan – 500 euróval, de csak egyetlen egyszer, az előrehozott szeptemberi választások alkalmával. Azért csak egyszer használatos törvényjavaslatról van szó, mivel Igorunk szerint ősszel hatalmas lesz a tét: a demokrácia védelme, ami Ficoék, Pellegriniék hatalma alatt nem volt annyira létfontosságú. Semmi áron sem szabad őket visszaengedni a hatalomba, mert visszatérnek a sötét idők.

Oda süllyedtünk tehát, hogy a demokráciáért, a választójogért fizetni kell Szlovákiában.

A furcsa észjárás szerint nagyobb a valószínűsége, hogy az emberek azokra fognak szavazni, akik 500 eurót adnak a választásokon való részvételért. És ha nem? Ha felveszik a pénzt és dalolva újra a közelmúlt embereit – Ficot és Pellegrinit választják? Hol a garancia? Ablakon kidobott 1,5 milliárd euró is lehet belőle, aminek nagyon örülnének például az önkormányzatok, vagy az egészségügy, netán az iskolaügy…

Hírdetés

Matovič olvasatában Ficoék 12 év alatt 30 milliárddal rövidítették meg az országot. Ezzel szemben a választóknak adott 1,5 milliárd euró egy jó befektetésnek számít. Hasonló érvelést tartalmaz kissé szokatlan módon a törvényjavaslat indoklása is.

Létezik-e ehhez hasonló precedens Európában? Nem igazán! Gondoljunk csak bele, mit csinálna Brüsszel az Orbán-kormánnyal, ha hatalma megőrzése érdekében valami hasonlóval rukkolna elő legközelebb?!

A választásokon való részvétel ignorálása miatt viszont több országban is felelősségre vonhatják az embereket! Belgiumban a jogszabályok mind a mai napig pénzbírsággal büntetik az elbliccelt voksolást. Az igazolatlan hiányzók első alkalommal 10 eurós pénzbírságot, következő alkalommal 25 eurós pénzbírságot fizethetnek. A renitensektől négy igazolatlan hiányzás után tizenöt évre megvonható a szavazáshoz való jog. Amennyiben a felelőtlen választópolgár közalkalmazott, elbúcsúzhat az előléptetésnek még a gondolatától is. Cipruson a hatvan év alatti, nem megfelelő alibivel előálló távolmaradókat akár 500 eurós pénzbüntetéssel is sújthatják a bíróságok a parlamenti és elnökválasztások, valamint az EP-választások esetében.

Görögországban a jogszabályoknak megfelelően még mindig kötelező a részvétel, de már nem büntetik a távolmaradást, azonban 2003-ig egy hónap börtönt kaphatott a kötelességét elmulasztó választópolgár. Luxemburg 1919-ben vezette be a kötelező szavazást. Kizárólag a 70 év feletti és a külföldön tartózkodó állampolgárok lehetnek felmentve a részvétel alól. A törvénysértőkre 100 és 1000 euró közötti pénzbüntetést róhatnak ki a hatóságok. A részvételi kötelezettség a helyhatósági választásokra, a parlamenti választásokra és az európai parlamenti választásokra egyaránt vonatkozik.

Hasonló szabályok voltak érvényben Ausztriában, Hollandiában és Olaszországban is.

A kötelező voksolás előnye, hogy szinte a szavazásra jogosult lakosság szinte teljes egésze részt vesz a választáson, így a mandátumok kiosztása szempontjából a folyamat áttekinthetőbb, a hatalomra kerülő politikusok legitimitása nagyobb. Viszont a választói jog attól igazi jog, hogy megválaszthatjuk, akarunk-e élni vele, vagy sem.

Matovič jó pedagógusként nem büntetni, hanem jutalmazni akarja a polgárokat a választásokon való részvételért! Rendjén van? Vagy mindez csak egy rá igencsak jellemző választási hókuszpókusz?


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »