Szlovákiában feleslegesen eszkalálódik a medvékkel kapcsolatos helyzet. A szakértő szerint az emberre nem tekint élelemként

Szlovákiában feleslegesen eszkalálódik a medvékkel kapcsolatos helyzet. A szakértő szerint az emberre nem tekint élelemként

Szlovákiában feleslegesen eszkalálódik a medvékkel kapcsolatos helyzet, az egész a hatalomra került politikusoknak köszönhető – jelentette ki František Šulgan a Beskydy Védett Tájterületről a novinky.cz portálnak.

„A populisták populista parancsokat adnak ki, és hallani sem akarnak a tudományos megközelítésről, amelyet fegyverrel helyettesítenek“ – mondta Šulgan a Nagyócsában (Očová) lelőtt medve kapcsán. A szinantróp egyént a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) parlamenti képviselője és a falu polgármestere, Rudolf Huliak lőtte le.

A Szlovák Állami Természetvédelmi Hivatal beszámolója szerint a medve „többször járt a község belterületén, megrongálta a mezőgazdasági terményeket, és többször megfélemlítette a helyi lakosokat és a faluba látogatókat viselkedésével és jelenlétével a családi házak kertjében“.

A medvét hosszabb ideig figyelték, és kockázatosnak értékelték a viselkedését, amellyel veszélyeztette az emberek egészségét és életét. „A szóban forgó egyénnél alkalmazott averzióterápia összes módszere hatástalan volt“ – állapították meg a természetvédők.

Az emberre nem tekint élelemként

Šulgan szerint szűkül az a terület, ahol a nagytestű állatok nyugodt környezetben tartózkodhatnak, ezért kerülnek Szlovákiában a medvék egyre közelebb az emberi lakhelyekhez.

„Szlovákiában több turistaút és kerékpárút épül az Európai Unió pénzéből” – mondta Šulgan, és szerinte vannak esetek, amikor a medve a futók vagy a kerékpárosok mozgására reagál.

Hírdetés

Ahogy tovább magyarázta, ha véletlenül medvével találkozunk, és az rövid távolságra van tőlünk, a medve megijed, és védekezésképpen reagál. „Az emberre soha nem úgy gondol, mint táplálékára, és soha nem vár az emberre azzal a céllal, hogy megtámadja“ – hangsúlyozta.

Más a helyzet azonban a kölykökkel rendelkező anyamedvék esetében, akik megpróbálják megvédeni bocsaikat, még a hímtől is. „Az anyamedve viselkedésén nem csodálkozom, de sok olyan eset van, amikor a medve a gazdájánál lévő kutyára összpontosított“ – magyarázta tapasztalatait.

Mindig ugyanaz a forgatókönyv

Kitért néhány medve-ember találkozásra is, és azt mondja, hogy mindig ugyanaz a forgatókönyv.

„Liptószentmiklósban (Liptovský Mikuláš) autók dudáltak a stresszes medvére, aki éppen az autók elől futott, majd a még nagyobb stresszben rátámadt az emberekre“ – mondta a március 17-i helyzettel kapcsolatban, amikor a medve öt embert sebesített meg a város utcáin. Egy tízéves kislány, két férfi és két nő karcolásokat és harapásokat szenvedett.

A tragikus deménvölgyi (Demänovská Dolina) esettel kapcsolatban Šulgan elmondta, hogy a fehérorosz turisták letértek a turistaútról.

Említést tett a gombászokról is, és megemlítette azt a férfit, akinek a lábát megharapta egy medve. „A férfi, akinek a lábát megharapta egy medve, a kutyájával volt“. Elmondása szerint a medve egy szabadon engedett kutyára bukkant, és utána futott. „A kutya a gazdája után szaladt, és magával hozta a medvét is, majd a kutya a gazdája mögé bújt, a medve pedig megharapta a férfi vádliját“ –  zárta gondolatait.

SITA, Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »