Szlovákiában a szegényebb melósok támogatják a „gazdag“ nyugdíjasokat

Szlovákiában a szegényebb melósok támogatják a „gazdag“ nyugdíjasokat

Nyitókép: SITA

Érdekes anomáliára hívta fel a figyelmet az INESS nevű think-tank. Éspedig, arra, hogy Szlovákiában a 13. nyugdíjnak nevezett támogatásként 50 eurót a 928 eurós nyugdíjban részesülők is megkapták.

928 euró 2021-ben a tiszta átlagbért jelentette. Azaz, egyes nyugdíjasok úgy kapnak extra nyugdíj-támogatást, hogy azt a kétharmad részben azon munkavállalók finanszírozták, akik kevesebbet keresnek, mint a támogatott nyugdíjasok.

A jogszabály értelmében ugyanez lesz legközelebb is.

Hírdetés

Az, hogy a 13.nyugdíjnak nevezett juttatás a nyugdíj összegével csökken (értsd, akinek magasabb a nyugdíja, az kevesebbet kap) még nem jelenti azt, hogy a támogatás kellően célzott. A 13. nyugdíjat (igen, tudjuk, nem a teljes havi nyugdíj összeget, hanem ennél kisebb összegű támogatást) a nyugdíjasok 95 százaléka megkapja, nem pedig csak 50 százalékuk, akik igazán rászorulnak, két dolgot jelent:

Ezzel kapcsolatos hír, hogy a parlamentben várhatóan átmegy az a javaslat, miszerint újabb támogatásként 150 millió euró értékben időn ősszel a nyugdíjasok egyszeri juttatásként megkapják a 13. nyugdíjnak nevezett nyugdíjkigészítés felét.

Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »