Szlovákia már Magyarország felől is egyre több gázt hoz be

Szlovákia már Magyarország felől is egyre több gázt hoz be Molnár Iván2024. 05. 28., k – 18:37 Pozsony |

Szlovákia egyre nagyobb hasznát veszi a Magyarország felé kiépített gázvezetéknek. A kormány Stratégiai és Elemző Intézetének (ISA) az elemzői szerint az idei év eleje óta több gázt importáltak a Magyarországgal közös déli határon keresztül, mint az elmúlt év egészében.

Míg tavaly 0,6 milliárd köbméternyi földgázt hoztak be Szlovákiába Magyarország irányából, addig idén már 1,5 milliárd köbmétert. 

Hírdetés

„Április eleje óta az említett vezeték a szlovák gázimport 15 százalékát fedezi, és ez a mennyiség az elkövetkező időszakban várhatóan tovább fog növekedni”

 – állítják az ISA elemzői, akik szerint a Szlovák Gázművek (SPP) a szlovák–magyar gázvezetéken keresztül érkező behozatal növelését tervezi. „A földgázbehozatal diverzifikálása – a magyar vezeték mellett például a lengyel hálózatra történő csatlakozás is – rendkívül fontos lépés volt, fennáll ugyanis a veszélye annak, hogy az Ukrajna irányából érkező gázimport teljesen leállhat” – tették hozzá az elemzők.

Magyarország a Horvátországból származó cseppfolyósított földgáz (LNG) mellett a Déli Áramlat gázvezetéken keresztül vagy közvetlenül Ukrajnán keresztül is importál orosz földgázt. Szlovákia, a gázvezetékek kereszteződéseként, havonta mintegy 2 milliárd köbméter földgázt importál, amelynek a 90 százalékát azonban reexportálja. Az Ukrajnából érkező import 2022-es csökkenése után megnőtt a csehországi összeköttetés szerepe is, amelyen keresztül főként a norvég gázt importálják.

2022-ben Szlovákia szükségletének a 31 százalékát Csehország felől hozták be (belföldi fogyasztás + export; összesen 7,3 milliárd köbméter). A fennmaradó 69 százalékot Ukrajna felől importáltuk (16,5 milliárd köbméter). „Tavaly ez az arány jelentősen megváltozott: 6 százalékot importáltunk Csehország, 89 százalékot pedig Ukrajna felől, a többi gáz pedig Magyarország felől érkezett” – állapították meg az ISA elemzői.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »