Szlovákia is hozzájárul Ukrajna kedvezményes hiteléhez, a kormány elfogadta a rendkívüli állami kezességvállalásról szóló törvény módosítását

Szlovákia is hozzájárul Ukrajna kedvezményes hiteléhez, a kormány elfogadta a rendkívüli állami kezességvállalásról szóló törvény módosítását

Szlovákia is hozzájárul az Ukrajnának nyújtott kedvezményes hitelhez. A kormány szerdán elfogadta a rendkívüli állami kezességvállalásról szóló törvény módosítását, amely az európai stabilitási mechanizmusról szóló törvényt is módosítja. Ezzel egyidejűleg jóváhagyta a javaslat rövidített jogalkotási eljárását. Az EU a gazdasági helyzetre reagálva hozott intézkedéseket az orosz invázió kapcsán, miközben Ukrajnának mintegy 39 milliárdos likviditási hiánya van.

Rendkívüli állami garanciák

Amint az az anyagban szerepel, Ukrajna pénzügyi stabilitásának fenntartásához nemzetközi partnerek pénzügyi segítségére van szükség. Egy instabil ukrajnai pénzügyi rendszer ugyanis negatív makrogazdasági hatással járna, és esetlegesen gazdasági károkat okozna Szlovákiának, valamint az egész EU-nak.

Ennek a makroszintű pénzügyi támogatásnak a kifizetéséhez a Szlovák Köztársaság azonnali rendkívüli állami garancianyújtása szükséges, tekintettel az európai költségvetés szűkös helyére, illetve arra, hogy e hitelek fedezetét a klasszikus 9%-ról 70%-ra tudják emelni.

Hatmilliárd euró

A rendkívüli állami garancianyújtásra, annak lebonyolítására és végrehajtására az EU döntése alapján a pénzügyminisztérium is felhatalmazást kap.

Az Ukrajnának nyújtott hitelek teljes összege 6 milliárd euró. A fedezetet az uniós költségvetés és az állami garanciák együttes felhasználása biztosítja. Az EU költségvetéséből tervezett tartalékok – melyeket kizárólag az esetleges károk fedezésére kívánnak felhasználni – elérik az 540 millió eurót.

Hírdetés

Ez a tartalék hatékony első szintű védelemként szolgál majd arra az esetre, ha Ukrajna nem teljesíti az uniós kifizetéseket, és késlelteti a tagállami garanciából történő teljesítési felszólítást. A tagországok által garantált mennyiségek 3,66 milliárd eurós szinten vannak.

A garanciák teljesítésére csak akkor kerül sor, ha az Ukrajnának nyújtott makroszintű pénzügyi támogatásra fenntartott egységes szanálási alap speciális komponensében tartalékként tartott összeget felhasználják.

Államadósság

Az előzetes információk alapján ennek nem szabadna negatívan befolyásolnia az államadósságot. A garancianyújtás megvalósulása esetén azonban ez a művelet valószínűleg negatív hatással lesz az államháztartás adósságára és deficitjére.

Ezen garanciák összegének mértéke a garanciaszerződésben kerül meghatározásra az európai határozatban meghatározott kulcs alapján. Jelenleg 25 millió euró felettire számolták ki a Szlovákiának nyújtott állami garanciák volumenét.

A jövőben az európai szintű jogszabályok elfogadása után változás következhet be, illetve az összeg növelése. Tekintettel arra, hogy az európai vezetők ígéretet tettek arra, hogy legalább további 3 milliárd eurót biztosítanak Ukrajnának makroszintű pénzügyi támogatás formájában, és a feltételezések szerint ez az összeg még tovább fog növekedni.

SITA


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »