Szlovákia elítéli az Orosz Föderáció ukrajnai annektálásait

Szlovákia elítéli az Orosz Föderáció ukrajnai annektálásait

A Szlovák Köztársaság egyértelműen elítéli Ukrajna megszállt részeinek az Orosz Föderációhoz való annektálását – áll a Külügyminisztériumezt, miután Vlagyimir Putyin orosz elnök pénteken elismerte a dél-ukrajnai Zaporizzsja és Herszon megyék függetlenségét.

  “Fel vagyunk háborodva, hogy a nemzetközi közösség és a világ számos országának tiltakozása ellenére az Orosz Föderáció újabb olyan lépést tett, amely homlokegyenest ellentétes a demokratikus alapelvekkel és Ukrajna alkotmányos rendjével.”

– szögezte le a minisztérium. Hozzátették: Oroszország az ENSZ Biztonsági Tanácsának állandó tagjaként ismét súlyosan megsértette a nemzetközi jogot, így az ENSZ Alapokmányát is. A tárca szerint orosz részről célzott eszkalációról van szó:

“Ezért ismételten felszólítjuk az Orosz Föderációt, hogy fejezze be a katonai tevékenységet Ukrajnában, és haladéktalanul, feltétel nélkül vonja ki csapatait és katonai felszerelését […] Ukrajna területéről.”

Hírdetés

Elmondták: A Szlovák Köztársaság független, szuverén és szuverén államként ismeri el Ukrajnát, amelynek területi integritása megkérdőjelezhetetlen. Egyben Szlovákia érvénytelennek és illegitimnek tekint minden olyan cselekményt, amely ukrajnai területek erőszakos elszakadását célozza.

A szlovák diplomácia vezetője, Rastislav Káčer rámutatott, hogy aki Szlovákiából közömbös lenne Oroszország lépései iránt, az nem érdemli meg, hogy Szlovákiában éljen. (Azért tegyük hozzá, hogy ennek a kijelentésnek van némi hungarofób beütése; megj.)

“Határaink, biztonságunk, szuverenitásunk és integritásunk ugyanazokra az elvekre épül, mint keleti szomszédunké – Ukrajnáé. Ma nincs más választásunk, mint határozottan elítélni az erőszakot, a szégyenletes népszavazást és az annektálást. Soha nem fogjuk elfogadni. Nem tehetjük, mert ha mégis, akkor megtagadnák önmagunkat és a saját biztonságunkat, s jövőnket.”

– mondta. Vlagyimir Putyin orosz elnök rendeleteket írt alá a dél-ukrajnai Zaporizzsja és Herszon régiók függetlenségének elismeréséről. Pénteken, helyi idő szerint 15 órakor a Kreml megállapodást ír alá a négy ukrán régió Oroszországhoz csatolásáról.

Körkép.sk, Teraz.sk nyomán


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »