Vízierőmű épülhet az Ipolyon? A kormány kihelyezett ülést tartott Rimaszombatban és milliókat hozott a járásba

Vízierőmű épülhet az Ipolyon? A  kormány kihelyezett ülést tartott Rimaszombatban és milliókat hozott a járásba

Nyitókép: Körkép.sk

A szlovák kormány először tartott kihelyezett kormányülést a Robert Fico elleni merénylet óta. Rimaszombatban ennek megfelelően komoly biztonsági intézkedések kísérték a miniszterek tanácskozását.

A kihelyezett kormányülés a Rimaszombati és a Poltári járás gazdasági és szociális fejlesztésével foglalkozott. Az ülésen jóváhagyott fejlesztési program részletei a következők:

– A kormány a hatékonyabb fejlesztés érdekében javasolja az elmaradt régiók fejlesztéséről szóló törvény megváltoztatását. A törvényből eredő fejlesztési kötelezettségeket ezután egyedül a járási hivatalok keretén belül fogják végezni.

– A kormány 2,1 millió eurót hagyott jóvá a Rimaszombati és a Poltári járás községeinek fejlesztésére.

– A kormány frissítette a házfelújítási programot, ennek lebonyolítására 34 millió eurót különít el. Az újítás legfontosabb eleme, hogy a pályázóknak már nem szükséges az ún. „energetikai certifikáció” amelynek a beszerzése gyakran lehetetlenné tette a pályázást.

– A kormány a vízelleátás és kanalizáció terén a Rimaszombati és a Poltári járásnak 21 millió eurót hagyott jóvá azzal, hogy a programot tovább folytatják a régióban.

Hírdetés

– A kormány az év végéig előkészíti vízierőmű megépítését az Ipoly folyón.

– A kormány a német beruházóval folytatott tárgyalások után megoldottnak látja a rimaszombati ipari park építésének problémáját, így a jövő évben várható a gyártás elindítása és 450 ember alkalmazása. A kormány szándéka, hogy belátható időn belül további beruházókkal mintegy 1500-főre bővítse a munkavállalók létszámát az ipari parkban.

– A kormány által elfogadott új jogszabály indokolt esetben biztosítja az állami tulajdonban levő ingatlanok (telkek) térítésmentes átruházását az önkormányzatok javára. Az eddigi gyakorlat hosszadalmas volt, gyakori esetben lehetetlen is, sok esetben a fejlesztési program megvalósításától fosztotta meg az önkormányzatokat.

– A kabinet újra foglalkozik az R2-es autóút meghosszabbításával Losonctól-Kassáig. Az ipari fejlesztés a régióban, a szállítási tényezők megoldása, nélkülözhetetlenné teszi a program újragondolását.

– A kormány újragondolja a tervezett büntetés-végrehajtási intézet megépítését Szabópusztán. Kifejezték reményüket, hogy PPP-program keretén belül meg tudják oldani a beruházás finanszírozását.

A kormánytagok beszéltek az atomerőmű-fejlesztési programról is, melynek keretében Gömör régióban 3 helyen számolnak a kiégett fűtőanyag tárolásával. Ez ügyben tárgyalások várhatók Magyarországgal, de Olaszország is jelezte szándékát újrahasznosítani a fűtési hulladékot.

Mede Géza


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »