Itt a fordulat? Ukrajna bejelentette, hajlandó tárgyalni Oroszországgal

Itt a fordulat? Ukrajna bejelentette, hajlandó tárgyalni Oroszországgal

A Bloomberg hírügynökség szerdán azt közölte, hogy Ukrajna örömmel venne még egy békekonferenciát, de ezúttal már Oroszország meghívásával. Erről az ügynökség szerint Andrij Jermak, az ukrán elnök kabinetfőnöke beszélt, akit sokan Ukrajna második (hanem „a”) leghatalmasabb embereként tartanak számon.

Ukrajna eddig kizárta annak lehetőségét, hogy Oroszországgal tárgyaljon a békéről vagy bármiről. A fronthelyzet azonban nem javul, sőt, a jelek szerint az oroszoknál van valamekkora előny, amit az ukránok a legjobb egységeik bevetésével sem tudnak megfordítani.

Jermak a Bloombergnek a múlt heti svájci békecsúcs kapcsán nyilatkozott, ami szerinte jól sikerült, ám elismerte, hogy a háború lezárását nem sikerült előmozdítani vele.

Most úgy fogalmazott, hogy „célszerű lenne egy újabb konferencia megszervezése, ezúttal Oroszország részvételéve.”.

Hírdetés

„Úgy gondoljuk, hogy lehetséges lesz az is, hogy erre az alkalomra már Oroszország képviselőit is meghívjuk”

mondta. Azt is kijelentette, hogy reméli, hogy a következő konferencián sikerült a háború és a vele kapcsolatos kríziseket is lezárni.

Nyilatkozatának egyik legbeszédesebb része talán az volt, mikor jelezte, „reméli”, hogy Volodimir Zelenszkij ukrán elnök béketerve lesz a háború lezárásának alapja.

Eddig Ukrajna semmilyen másik béketervet nem volt hajlandó még csak fontolóra venni sem. Zelenszkij béketerve pedig lényegében egy ukrán győzelmet és orosz vereséget jelentene.

Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »