A nők szerepéről az Egyházban és a kiskorúak védelméről értekezett a bíborosi tanács

A nők szerepéről az Egyházban és a kiskorúak védelméről értekezett a bíborosi tanács

Június 17–18-án tanácskozásra ült össze a Vatikánban Ferenc pápa és a kilenctagú bíborosi tanács (C9), amelyen három női szakértő is felszólalt. A megbeszélést követően Fridolin Ambongo Besungu és Oswald Gracias bíboros nyilatkoztak arról, milyen sok lehetőséget látnak a nők vezetői szerepének növelésére az Egyházban. A következő ülést decemberre tűzték ki.

A nők Egyházban betöltött szerepe az első nap volt kiemelt témája a tanácskozásnak, melyen egy szerzetesnő és két egyetemi oktató szólalt föl.

Kedden délután a Szentszéki Sajtóközpont közleményben tájékoztatott a tanácskozásról. Hétfőn Linda Pocher FMA nővér, az Auxilium Pápai Neveléstudományi Fakultás tanára vezette be a megbeszéléseket, majd Valentina Rotondi szólalt föl, aki oktató a svájci SUPSI egyetem, valamint  az Oxfordi Egyetem szociológiai karán és a milánói Bicocca egyetem NeuroMI központjában. Őt követte Donata Horak, aki kánonjogot tanít a piacenzai Alberoni Kollégiumban, a Aquinói Szent Tamás Pápai Egyetem kihelyezett fakultásán.

Valentina Rotondi felszólalásában egy olyan gazdaságszemléletre mutatott rá, amely a nemzedékek közötti kapcsolatokat segítheti. Donata Horak ellentétpárokat emelt ki a témával kapcsolatban, mint igazságosság és irgalmasság, tanácsadói hatalom és döntéshozó hatalom, hierarchikus elv és szeretetközösségi egyháztan, demokratizálódás és monarchikus modell.

A felszólalásokat a bíborosok reflexiói követték, majd a tanácskozás végén ketten is nyilatkoztak a Vatican Mediának a felmerült témákról. A kinshasai érsek, Fridolin Ambongo Besungu bíboros emlékeztetett rá, negyedik alkalommal tárgyalták a nők egyházi szerepének kérdését. „Nálunk (Kongói Demokratikus Köztársaság – a szerk.) a templomi szertartásokon több mint fele részben nők vesznek részt, de ha a felelős pozíciókat vizsgáljuk, akkor bizony kevés nőt találunk. Mindezek a találkozók világosság tették számunkra, hogy több felelős posztot kell betölteniük, de nem harcos módon kell növelni ezek számát, hanem egyedül azért – ahogy a pápa mondja –, mert az Egyház nő, és az anyaságot érvényre kell juttatni az egyházi közösségben.”

Egyetért az afrikai főpásztorral Oswald Gracias mumbai érsek is, ami a nők szerepének erősítését illeti. „Én Indiából jövök, ahol egyes területeken a nőknek kis jelentőségük van, másodrangúaknak számítanak. Ezért az egyház már dolgozik azon, hogy megadja az őket megillető helyet a családban, a társadalomban, a politikában”.

Az Egyházban maga a kánonjog is nagyon sok lehetőséget biztosít a nők vezetői szerepére, és a tapasztalat megmutatta, hogy a nők sokszor olyan szempontból tudnak vizsgálni kérdéseket, amire férfiak nem gondolnak – tette hozzá Oswald Gracias bíboros.

Hírdetés

Kedden, a megbeszélés második napján a  bíborosi tanács meghallgatta Seán Patrick O’Malley bíboros beszámolóját a Kiskorúak Védelmének Pápai Bizottsága munkájának legújabb eredményeiről a védelem és megelőzés témakörében. Oswald Gracias bíboros ezzel kapcsolatban beszámolt a püspöki konferenciák ilyen irányú tevékenységéről.

A bíborosok származási helyei alapján kitérték a világ különböző részeinek helyzetére is, különös tekintettel a jelenleg zajló konfliktusokra – derül ki a szentszéki közleményből, ahogyan az is, hogy a bíborosi tanács következő ülését decemberben tartják.

Legutóbb április 15–16-án a vatikáni Szent Márta-házban ülésezett a C9 bíborosi tanács, Ferenc pápa jelenlétében. 

 

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »