A svéd bíróság felmentette a háborús bűnökben való részvétellel vádolt volt szíriai dandártábornokot

A svéd bíróság csütörtökön felmentette Mohamed Hamót, azt a volt szíriai dandártábornokot, akit több mint tíz évvel ezelőtt háborús bűnökben való részvétellel vádoltak meg.

A jelenleg Svédországban élő Hamót februárban nemzetközi jogellenes bűncselekményekben való bűnrészességgel vádolták meg. Az ügyészek szerint a szíriai hadsereg 11. hadosztályának vezetőjeként ő volt a felelős azokért a fegyverekért, amelyeket 2012-ben háborús bűnök elkövetésére használtak.

A svéd TT hírügynökség szerint Hamo volt a legmagasabb rangú katonatiszt, aki a Szíriában elkövetett nemzetközi emberi jogi jogsértések miatt valaha is bíróság elé állt Európában.

Hírdetés

A 65 éves dandártábornokot 2012 júniusában áthelyezték Észak-Szíriába, majd egy hónap után kilépett a hadseregből és Törökországba menekült. Ott csatlakozott a szíriai rezsim ellen harcoló egyik csoporthoz.

2015-ben Svédországba utazott, ahol menedéket kért. Megkapta a menedékjogot, de a svéd bevándorlási hivatal tájékoztatta a kormányt, hogy Hamo korábban "magas rangú tisztséget töltött be a szíriai hadseregben, és rendszeresen az emberi jogok megsértésével vádolták."

Hamót 2021. december 7-én letartóztatták, azonban a bíróság bizonyítékok híján két nappal később szabadlábra helyezte.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »