Szlovák Nemzeti Bank szerint idén akár 10 százalékot is eshet a gazdasági teljesítmény

Szlovák Nemzeti Bank szerint idén akár 10 százalékot is eshet a gazdasági teljesítmény

A szlovák gazdaság ebben az évben közel öt százalékkal csökkenhet, azzal a kockázattal, hogy a koronavírus-járvány hatása akár 10 százalékos visszaeséshez is vezethet. A recesszió átmenetileg 75 000–130 000 embert foszthat meg munkahelyétől Szlovákiában. A Szlovák Nemzeti Bank (NBS) kedden tette közzé a szokásos előrejelzését.

A Szlovák Nemzeti Bank becslése szerint a gazdaság, a koronavírus okozta pandémia miatt az idén 1,4–9,4 százalékos visszaesést mutat. A legvalószínűbb forgatókönyv szerint legalább 4,5 százalékos csökkenést várhatunk.

A forgatókönyveket két hónapos visszaesést feltételezve állították össze, amely visszaesés erőteljes lesz különösen a szolgáltatási ágazatban, és eltérő mértékű kereslet csökkenéssel számolnak a további szubjektumoknál.

A jegybank rámutatott, a szlovák gazdaság nyitott és exportorientált. A jegybank szerint a pénzügyi piacok és az üzleti partnerek jelenlegi helyzete miatt a következő időszakban inkább a negatív kockázatok megvalósulása mellett szól.

– mondta Peter Kažimír, a jegybank elnöke.

Hírdetés

Hozzátette, a központi bankok is hozzájárulnak a jelenlegi válság következményeinek enyhítéséhez.

 – fogalmazott Kažimír.

Az elmúlt két hétben a stressz és a pánik csökkentése érdekében az Európai Központi Bank számos alapvető intézkedést hozott, mellyel meg lehet őrizni a pénzügyi szektor stabilitását és ezáltal megvédeni az embereket.

 – tette hozzá Kažimír.

Ennek az évnek az utolsó hónapjaiban azonban meg kell kezdeni a gazdaság helyreállításét. A válsá miatt elveszített munkahelyek 2021-re visszahozhatóak, visszatérhet a termelés és a fogyasztás a normális szintre.

– mondta Kažimír.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »