Olaf Scholz: szükség van egy erős európai pillérre a NATO-n belül

Olaf Scholz: szükség van egy erős európai pillérre a NATO-n belül

Olaf Scholz: szükség van egy erős európai pillérre a NATO-n belül Mészáros Richárd2024. 04. 24., sze – 20:16

A NATO európai pillérének megfelelő elrettentő erővel kell rendelkeznie, hiszen az ukrajnai háború is rávilágított arra, hogy az európai biztonsági architektúra veszélybe került – vélekedett Olaf Scholz német kancellár Rishi Sunak brit miniszterelnökkel Berlinben tartott találkozóján.

„Számunkra itt, Európában ez azt jelenti, hogy meg kell erősítenünk a NATO európai pillérét” – hangsúlyozta Scholz, hozzátéve, hogy Európa elrettentési képességének és védelmének mindig hitelesnek kell lennie.

A német kancellár egyben megjegyezte, hogy Berlin és London Ukrajna legnagyobb támogatói Európában. Mindemellett biztató és szükséges jelzésnek nevezte azt, hogy az amerikai kongresszus megszavazta a további támogatást Ukrajnának.

Hírdetés

Scholz úgy vélekedett, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök elszámította magát, amikor feltételezte, hogy az európai országok, az Egyesült Államok és más partnerek egy ponton majd magára hagyják a kijevi vezetést.

„Nem fogjuk ezt tenni” – jelentette ki Scholz. „Biztonság nélkül minden veszélybe kerül” – fogalmazott. „Németország és Nagy-Britannia Ukrajna oldalán áll” – hangoztatta.

A szociáldemokrata politikus ugyanakkor leszögezte, hogy továbbra sem hajlandók nagy hatótávolságú Taurus rakétákat szállítani Kijevnek, még akkor sem, ha az Egyesült Államok 300 kilométeres hatótávolságú ATACMS műveleti-harcászati rakétákat szállít. Mindemellett utalt Németország hozzájárulására, ami a tüzérségi és légvédelmi eszközöket illeti.

Sunak nagyra méltatta Berlin e téren tett erőfeszítéseit. „Nem szabad elsiklani azon tény felett, hogy Németország Nagy-Britannia mellett Ukrajna egyik legfontosabb támogatója” – tette hozzá.

Brit közlések szerint a két kormányfő a szorosabb védelmi együttműködés mellett energetikai témákat és a szervezett bűnözés elleni fellépés kérdéseit is megvitatta, így egyebek között „zöld hidrogén” németországi importjáról is szót ejtettek.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »