Szili Katalin: a békét józan ésszel alakítják, nem háborús erőforrásokkal

Szili Katalin: a békét józan ésszel alakítják, nem háborús erőforrásokkal

Tehetünk azért, hogy most ne a történelem formálja a sorsunkat, hanem mi formáljuk a történelmet, mert a békét józan ésszel alakítják, nem háborús erőforrásokkal – mondta Szili Katalin miniszterelnöki megbízott, korábbi házelnök a Felvidékről kitelepített magyarok emléknapján pénteken, Budapesten.

Szili Katalin az eseményen, melyet a Rákóczi Szövetség szervezett, felidézte, hogy 1947-ben ezen a napon indult el az első vonat Csehszlovákiából a kitelepítettekkel Magyarországra.

Hozzátette:

A politikus rámutatott, hogy az akkori törvényeket a szlovák állam megőrizte a jogrendjében, ide értve a Benes-dekrétumokat is. Sőt – tette hozzá -, még azt is elérték, hogy az Európai Unió a lisszaboni szerződésben hatályban tartotta ezeket a szabályokat. Ezért ma is zajlanak kisajátítások – állapította meg.

Hírdetés

Felidézte, hogy

Szili Katalin ezután kitért arra, hogy azóta mind a két ország az Európai Unió egyenrangú tagja, és “sorsközösségbe formáljuk” térségünk jövőjét is. De, mint mondta, ahhoz, hogy új fejezetet nyithassunk a holnap megformálásában is, a “megbékéléssel hagyhatjuk végérvényesen magunk mögött a 20. századot”. Így tehetünk mi magunk lépéseket, hogy már “ne a történelem formálja a sorsunkat, hanem mi formáljuk a történelmet”.

Majd úgy fogalmazott, “a békét, józan ésszel alakítják és nem háborús erőforrásokkal, ezért első lépésként fontos a béke melletti kiállás, népeink biztonságának szavatolása”. Közös feladatnak nevezte, hogy olyan képviselőket küldjünk az Európai Parlamentbe, akik “ezen elveken túl, kiállnak egy szuverén, nemzetek együttműködésén alapuló erős, a világban tisztelt és elismert Európáért”.

(MTI)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »