Szilágyi Péter: világszerte erősödnek a hétvégi magyar iskolák

Szilágyi Péter: világszerte erősödnek a hétvégi magyar iskolák

Erősödnek világszerte a hétvégi magyar iskolák, diákjaik száma is nő – mondta Szilágyi Péter, a Miniszterelnökség helyettes államtitkára pénteken Budapesten.

A nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkár a hétvégi magyar iskolák önkéntes oktatóinak rendezett módszertani konferencián kiemelte: az iskolák a világjárványt megelőző mértékű létszámra álltak vissza, azt sok helyütt meg is haladták.

Beszámolt arról, hogy összesen 250 iskola és gyermekközösség létezéséről tudnak a diaszpórában, és mintegy 150 hétvégi magyar iskolával állnak aktív kapcsolatban. Ezek között van egy-egy intézmény, és van, ahol hálózat formájában működnek az iskolák – jelezte. Hozzátette: a gyermeklétszámok az intézmények méretének megfelelően változóak.

A világ legtávolabbi pontjain is alakulnak hétvégi magyar iskolák – jelezte, és új helyszínkén említette, hogy tavaly Tokióban, Abu-Dzabiban és Szingapúrban is indult rendszeres hétvégi magyar iskolai foglalkozás. Kiemelte a kolumbiai magyar iskola megerősítését.

Szilágyi Péter köszönetét fejezte ki az összes hétvégi magyar iskolában oktatónak.  Szólt arról, hogy a járványhelyzet miatti korlátozások és a gazdasági nehézségek ellenére a diaszpórapolitikában folyamatos a kapcsolattartás, a támogatás, és a programokat is folyamatosan működtették, illetve újraindították.

Utalva az idei tematikus évre, a gondoskodó nemzet évére, úgy fogalmazott: a magyar gondoskodó nemzet, és a kormány az elmúlt 13 évben bebizonyította, hogy gondoskodik a közösségeiről, köztük a diaszpóra közösségeiről.

Emlékeztetett: 2018-tól hirdetnek pályázatot kifejezetten a diaszpóra számára, 2021-től egységes keretben. Idén a pályázati programot átnevezték, a Gondoskodó nemzet programon belül a diaszpóra alprogramban támogatják a diaszpóraszervezetek és a hétvégi magyar iskolák tevékenységét.

Hírdetés

A hétvégi magyar iskolák támogatást kérhetnek oktatási célból terem, helyiség (iroda, raktárhelyiség) bérléséhez, taneszközök (technikai és tárgyi eszközök) beszerzéséhez, szakmai módszertani segédanyagok és tankönyvek beszerzéséhez, kiadásához és fejlesztéséhez. Szintén kérhető hozzájárulás az oktatók béréhez, utazási költségeihez, valamint honlap létrehozásához és fejlesztéséhez.

Támogatás nyújtható a pedagógusoknak továbbképzések szervezéséhez, az azokon valórészvételhez, a magyar érettségire és/vagy nyelvvizsgára felkészítéshez, az anyanyelvi oktatással kapcsolatos programok szervezéséhez. Forrást biztosítanak a hétvégi magyar iskolák egymás közötti, vagy valamely Kárpát-medencei magyar iskolával kialakuló testvérkapcsolatához, tanulmányi utak szervezéséhez, a részvételhez tanulmányi versenyeken. Jelentkezni június 5-én 14 óráig lehet, a megvalósítási időszak 2023. január 1-tól december 31-ig tart.

Kitért arra, hogy a Kőrösi Csoma Sándor-programot új formában indították újra, az ösztöndíjra jelentkezők jelentkezésüket tematikus feladatkörök szerint nyújthatták be.

Szilágyi Péter szólt a szakmai együttműködésről a győri Széchenyi István Egyetem Apáczai Csere János Karával a diaszpórában magyar nyelvet és kultúrát oktatóknak tartandó akkreditált továbbképzésről. Az első évfolyam 2022 februárjában kapott oklevelet, a 2022/23-as képzésben 25-en vesznek részt.

Új lehetőségként említette a hétvégi magyar iskolák oktatóinak szervezendő workshopokat, amelyeket regionális bontásban valósítanak meg, első alkalommal várhatóan idén nyáron.

Beszámolt a Welcome Office – Hazaváró Irodáról, amely új lehetőség azoknak, akik véglegesen vagy ideiglenesen hazatelepülnek Magyarországra. Az irodában egyablakos ügyintézésre lesz lehetőség a nap 24 órájában telefonon minden hazatelepüléshez szükséges ügyben (például társadalombiztosítás, nyugdíjfolyósítás, diplomahonosítás) – ismertette.

MTI

The post Szilágyi Péter: világszerte erősödnek a hétvégi magyar iskolák appeared first on Külhoni Magyarok.


Forrás:kulhonimagyarok.hu
Tovább a cikkre »