Múzeum Presszó 07 – 80 nap alatt a Föld körül

Múzeum Presszó 07 – 80 nap alatt a Föld körül

Nincs még programja hétvégére? Kultúréhség gyötri már a hét közepén? Szeretne látni valami érdekeset, izgalmasat és okulna is közben? Látogasson el hozzánk a Gömör-Kishonti Múzeumba, s mindezeknek garantáltan eleget téve szép és színes élményben lehet része. Üdvözlöm Önöket virtuális Múzeum Presszónkban, ahol ezúttal egy kávényi terjedelemben a Gömör-Kishonti Múzeum vadonatúj kiállításáról, a 80 nap alatt a Föld körül címre hallgató tárlatról esik majd szó, melynek megnyitójára május 9-én 16:00 órai kezdettel kerül sor a múzeum kiállítótermeiben.

Ha úgy érzik, hogy valami újra és izgalmasra, egy kis mesés Keletre vagy épp a Fekete-Afrikára, ősiségre, mágiára, történelemre és művészetekre, kalandokra és szórakozásra vágynak, s mindeközben nincs kedvük egész a Louvre-ig utazni, akkor a legjobb, ha hozzánk látogatnak, s a Gömör-Kishonti Múzeum falain belül utazzák be az öt kontinenes országait. A kiállítás megannyi érdekes és egzotikus tárggyal, a távoli Nyugatot és mesés Keletet bemutató műalkotásokkal, valamint érdekfeszitő és kalandos élettörténetekkel várja a múzeumba látogatókat.

A Gömör-Kishonti Múzeum hosszú és küzdelmes, több mint 140 éves pályája során megannyi értékkel, érdekes és sok esetben egyedülálló műkinccsel gazdagodott, melyek között szép számban akadnak az egzotikumok szférájába sorolható régiségek is. Ezeket a különleges műtárgyakat gömör megyéből származó, ott élt és tevékenykedett kiváló, tanult és kíváncsi emberek (nemesek, tudósok, művészek és polgárok) hozták haza külföldi útjaikról, hogy a múzeumnak ajándékozzák őket. 80 nap alatt a Föld körül címre hallgató kiállításunk keretében ezen tárgyak némelyike is megtekinthetővéválik.

A kiállítás izgalmas megoldásokkal, szines és kreativ ötletekkel és kivitelezéssel igyekszik bemutatni a világutazókat s  az általuk meglátogatott országok jellemzőit. Természetesen az onnan származó, szemet gyönyörködtető műtárgyak története is ismertetésre kerül. A tárlaton olyasfajta kincsekkel találkozhatnak, melyek valóban ritkaságszámba mennek, s melyekért sokszor sok száz kilométert kell utaznia az érdeklődőknek.

Olyan tárgyak ezek, melyek a kalandfilmekből, s kalandos olvasmányaikból ismertek lehetnek, s melyeket legalább egyszer az életükben saját szemükkel is látniuk kell. Olyan tárgyak, amelyek elvarázsolják, s ki tudja, talán utazásra és kalandokra sarkallják a vendégeket. Láttak már kanópuszedényt, mely az ókori Egyiptomban a mumifikálás kellékeként a belső szervek elhelyezésére szolgált? És kínai gyógyító kardot?

                                                                                                                                                                                                             

No és láttak már állatbőrből készült, afrikai bennszülöttek alkotta fegyvereket? Gangeszi gaviált, a Szubszaharai Afrika krokodilbőrből készült szúrófegyvereit, egzotikus, afrikai dobokat es dohánykosárkákat vagy épp Kolumbusz előtti kovanyílhegyeket, melyek Amerika őslakosaihoz tartoztak? És mi a helyzet a Kossuth Lajos szignózta amerikai Kossuth-bankókkal, Edison fonográf-tekercseivel, vagy épp az egyiptomi múmiával?

Hírdetés

Ugye, felkeltettem az érdeklődésüket? Nos, ha igy van, nem kell mást tenniük, mint ellátogatniuk hozzánk, s a felsoroltakon kívül is még számos érdekes, szemet gyönyörködtető és izgalmas műtárggyal ismerkedhetnek meg, aminthogy azon izgalmas személyek életével is, akiknek köszönhetően e mesés kincsek a múzeumunkba kerültek. Tudják például, hogy megyénk jeles szülötte, Andrássy Manó mikor és milyen okból kifolyólag indult el távol-keleti útjára?

Vagy azt, hogy kinek köszönhető, hogy Rimaszombatban ma egy egyiptomi múmiát is megcsodálhatunk? Tudják, ki volt az a rejtélyes szinésznő, aki megjárva a Távol-Keletet, élményeiből könyvet írt és a teozófusok nemzetközi társaságával is kapcsolatban állott? Ha kíváncsiak a válaszokra, s egy kis időutazásra és virtuális világsétára vágynak, ne feledjék el: 80 nap alatt a Föld körül a Gömör-Kishonti Múzeumban!

Ha érdeklődnek az egzotikumok iránt, s szeretnének különleges és mesés tárgyakkal találkozni, mindenképp látogassanak el hozzánk 2024. május 9-én, a 16:00 órai kezdettel megvalósuló kiállítás-megnyitónkra. A kiállítás, melyhez – szokásunkhoz híven – gazdag kísérőprogram-kínálat is tartozik, augusztus 31-ig tekinthető meg.

A kiállítás kurátora: PhDr. Kerényi Éva, PhD. A tárlat a Besztercebányai Kerületi Önkormányzat anyagi támogatása mellett valósul meg.

Mindenkit szeretettel várunk!

Kerepesi Igor

Képek: Gömör-Kishonti Múzeum fényképtára; www.google.com


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »