Szilágyi Péter tanszercsomagot adott át a horvátországi magyar elsősöknek

Szilágyi Péter tanszercsomagot adott át a horvátországi magyar elsősöknek

A beiskolázási program komoly megtartó erő a Kárpát-medencében, a határon túli magyar régiókban – hangsúlyozta Szilágyi Péter, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkára szerdán a drávaszögi Kopácson, miután tanszercsomagot adott át a magyar nyelvű oktatásban részt vevő horvátországi tanulóknak.

A Horvátországi Magyar Pedagógusok Fórumával (HMPF) közösen az elsős kisdiákoknak, az ötödik osztályosoknak és az elsős középiskolásoknak osztottak ki kiegészítő taneszközcsomagot.

A helyettes államtitkár jelezte: a Szülőföldön magyarul program keretében a tanévet – a bölcsődétől egészen az egyetemig – magyar tannyelvű intézményekben kezdő diákok szülei által pályázható oktatási, nevelési támogatás összege a következő tanévtől 22 400 forintról 100 ezer forintra emelkedik. “Azt gondolom, hogy ez már egy komoly, érezhető összeg” – fogalmazott.

Úgy vélte: a többségi nemzet mellett nagyon nehéz biztosítani minden feltételt ahhoz, hogy a magyarság meg tudjon maradni szülőföldjén.

Hírdetés

Ezért – mint mondta – a programokkal azt szeretnék elérni, hogy a család mellett a legkisebbek a magyar intézményekben magukba szívhassák a magyar kultúrát, a magyar nyelvet és a magyar történelmet.

Kopács, 2023. augusztus 30.
A Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége (HMDK) által közreadott képen Szilágyi Péter, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelõs helyettes államtitkára (b) tanszercsomagot ad át egy lánynak a magyar nyelvû oktatásban részt vevõ horvátországi tanulók tanszereinek átadásán a drávaszögi Kopácson 2023. augusztus 30-án. Mellette Csapó Nándor, a Horvátországi Magyar Pedagógusok Fórumának elnöke.
MTI/HMDK

Hozzátette ugyanakkor, hogy mindez csak akkor működhet, ha van egy jól szervezett struktúra, és igaz ez az anyaországra, de a határon túli magyar intézményekre is. Ehhez minden intézménynek – működtesse azt politikai szervezet, szakmai szervezet vagy egyéb más kulturális, egyházi és civil szervezet – a maga őrhelyén a megfelelő feladatot kell ellátnia – magyarázta.

Emlékeztetett: az elmúlt időszakban számos fejlesztés valósult meg a régióban, előrelépés történt mind az óvoda-, iskola- és kollégiumfejlesztés, mind pedig ezek működése terén.

Egyben örömének adott hangot, hogy a taneszközcsomag átadásán túl, az év során lesznek még olyan programok – oktatási-nevelési támogatások és ösztöndíjak -, amelyekkel a gyermekek, illetve a szülők további lehetőségekhez juthatnak.

MTI

The post Szilágyi Péter tanszercsomagot adott át a horvátországi magyar elsősöknek appeared first on Külhoni Magyarok.


Forrás:kulhonimagyarok.hu
Tovább a cikkre »