Szijjártó: hazugság, hogy Magyarország blokkolná Ukrajna európai uniós támogatását

Szijjártó: hazugság, hogy Magyarország blokkolná Ukrajna európai uniós támogatását

Hazugság, hogy Magyarország bármikor is blokkolta volna azt, hogy az Európai Unió támogassa Ukrajna működőképességének fenntartását, a kormány pusztán az újabb közös hitelfelvételt ellenzi – szögezte le Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön Brüsszelben.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium közleménye szerint a tárcavezető az EU-tagországok energiaügyi minisztereinek rendkívüli ülését követő sajtótájékoztatóján aláhúzta:

„Szemenszedett hazugság, hogy Magyarország bármikor is blokkolta vagy ellenezte volna azt, hogy az Európai Unió támogatást biztosítson Ukrajnának az ország működőképességének fenntartásához” – emelte ki. „Aki azt állítja, hogy mi ezt bármikor is elleneztük vagy blokkoltuk volna, az hazudik” – mondta.

Szijjártó Péter úgy vélekedett, hogy nem a közös adósság jelenti az európai jövőt, ez ellentétes lenne a közösségi szerződésekkel és Magyarország víziójával egyaránt.

Hírdetés

– hangsúlyozta.

„Tehát az Európai Unió jövője nem az adóssághegyek, nem a közös adósság felé van (.) Azt javasoljuk a többi tagországnak is, hogy válasszanak egyszerűbb utat, s ők is adják oda a saját forrásaikból, a saját költségvetésükből a támogatást Ukrajnának, hogyha már olyan büszkék arra, hogy mennyi mindenben segítenek az ukránoknak” – tette hozzá.

Mint közölte, a kijevi magyar nagykövet a nap folyamán tájékoztatja az ukrán külügyminisztériumot hazánk álláspontjáról, és kéri majd, hogy induljanak meg a tárgyalások a támogatások ügyében, azok konkrét formájáról.

Az Európai Bizottság havi 1,5 milliárd eurós pénzügyi támogatási csomagot javasolt Ukrajna jövő évi finanszírozási szükségleteinek fedezésére.

(MTI)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »