Szerelem vagy életösztön?

Szerelem vagy életösztön?

Eddig sem volt állóvíz a felvidéki magyar politika, de azzal, hogy csak az MKP és a Híd folytatja tovább az egyesülési folyamatról szóló egyeztetéseket, az Összefogás pedig túlzott igényeivel egyelőre kizárta magát ebből, olyan hullámokat kavart, amire még a legelszántabb magyar egység-ellenes, magyar egypárt-ellenes erők sem számítottak.

És most dörzsölhetik a kezüket a további hárompárti egyeztetés elmaradása miatt, és igyekeznek kihasználni az alkalmat a mélyebb összeugratásra.

Azok most a leghangosabbak, akik attól tartanak, hogy a mostani kettős megegyezési szándék a további pártok csatlakozásának lehetőségével megteremtheti a teljes magyar egységet, ami egy komoly pártprogrammal biztos parlamenti és önkormányzati képviseletet jelentene a felvidéki magyarság számára.

Erre pedig szerintük semmi szükség, magyar párt se kell a szlovák parlamentbe, hiszen majd a szlovák pártok magyar tagozatai, esetleg a listák szórványmagyarjai képviselnek minket! A liberális Progresszív Szlovákia magyar platformja már megvan, az OĹaNO is bejelentette ezirányú a törekvését, és valószínűleg Pellegrini baloldala sem fog lemaradni mögöttük. A magyar szavazatokra tehát szükség van! Az egységes magyar párt csak bekavarna ebbe a folyamatba.

Régen bevált bolsevista módszerrel éket kell verni közéjük, nehogy egyesüljenek! Hogyan? Csak úgy lazán, körképesen…

Azt hangoztatva, eddig az MKP maga volt a gyűjtőpárt, az etnikai párt (tudjuk jól, hogy az utóbbi tíz évben mire ment vele a parlamenti választásokon), de azzal, hogy egyesülnek a Híddal, már többé nem lehet a magyar közösség pártja, maguk is vegyessé válnak. Az persze eszébe sem jut a fejtegetőnek, hogy ez esetleg fordítva is megtörténhet. Hogy a vegyespártból lesz etnikai párt. Ezt kizártnak tartja, mert szerinte az MKP zöldfülű nyuszipolitikusait megeszik a ravasz hidas rókák.

Hírdetés

A fejtegetés erőltetett, ferde logikáját követve innentől kezdve magyar pártnak az Összefogás lesz nevezhető. Nincs azzal semmi baj, ha ők lesznek a legmagyarabbak egy hármas szövetségben, de a logika sántít, szembetűnő a bajkeverési szándék! Hogy a másik kárára lesz magyarabb, amelyet a Híd bekebelez, felhígít.

Senki se gondolja, hogy az MKP-Híd jegyespárból egyszer szerelmi házasság lesz! Csupán az életösztön diktálja, valójában egy magyarérdek-jegyesség az egész, amiből viszont bármikor lehet szerelmi háromszög is az Összefogással!

Csakhogy ne feledjük el, hogy a magyar választók nagy többsége éveken át keményen bírálta az MKP és a Híd perpatvarát, és a megbékélésüket óhajtotta. Bugárral lehetetlen volt, vele lehetetlen is lenne! De már nincs Bugár! Sajnos a békétlenektől hangos most a közösségi háló, a vesszen a Híd, vesszen az ilyen megegyezés szurkolóitól. A közelmúltidézés egyelőre felelőtlenül felülordítja a közeljövőidézést! Hogy helyette mi legyen, arról már nem szól az ellenszurkolóhad.

Ne feledjük el, mire ment az MKP az Összefogással a legutóbbi parlamenti választásokon, mire ment ugyanakkor a Híd szólóban, de azt se, hogy ezt megelőzően mire jutott az MKP egyedül indulva három alkalommal is.

Gondoljuk, hogy majd az Összefogásnak sikerülni fog önállóan? Dehogy! Csak a kampány lesz ugyanolyan hangos az önbizalmuktól, mint most a FB a mellőzöttségérzetüktől. A végeredmény ugyanaz lesz, és kezdődhet újfent a nagy felvidéki magyar sopánkodás!

Viszont azt se feledjük, hogy az egyesülési szándék nyári kinyilatkoztatása óta eltelt elég sok idő, amit a munka és a közös programalkotás helyett felemésztett a rosszízű kiszorítósdi, a pozícióharc! Ennek kellett már véget vetnie az MKP-nak, és elindulni olyan irányba, amilyenbe lehetett.

A hármas szövetség bizonyára sokkal jobban hangzott volna, de a kettős is alapul szolgálhat az egységnek! És végre valahára el lehet kezdeni építkezni!  


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »