Szerdán szavaz a parlament a Művészeti Alapról

Kedden befejezte a parlament a Művészeti Alap (FPU) működésének módosításáról szóló javaslat megvitatását, szavazás szerdán (április 24.) várható. Roman Michelko (SNS) előterjesztő szerint a javasolt módosítások segíteni fogják a kulturális életet, az ellenzék szerint ez nem igaz, és nincs ok a támogatási rendszer megváltoztatására.

Az ellenzék egyebek mellett bírálja, hogy változnak az alapon belüli döntési hatáskörök. Zora Jaurová (PS) leszögezte, helytelen, hogy a támogatások odaítéléséről az egyes szakmai értékelő bizottságok helyett ezután az alap kibővített tanácsa döntsön, amelyben a kulturális miniszter által jelölt tagok lesznek többségben.

Michelko szerint nem állja meg a helyét a bírálat, mert a kibővített tanácsban is szakértők lesznek. Hozzátette, a döntéshozói hatáskörök módosítása után olyan kiváló projektek kapnak majd támogatást, amelyek eddig nem.

A változtatásokkal nem ért egyet a kulturális minisztérium Szellemi kulturális örökségvédelmi tanácsa sem. A tárca tanácsadói szerve visszalépésnek tartja a tervezetet.

„Visszalépés a kulturális állami támogatások elosztásának ahhoz az évekkel ezelőtti módszeréhez, amely döntéshozatali és anyagi szempontból is átláthatatlan volt”

Hírdetés

tette közzé az örökségvédelmi tanács, és a változtatások elfogadása előtt további szakmai egyeztetéseket követel.

„Ugyanis éppen annak vagyunk szemtanúi, hogyan teszik kockára az átgondolatlan változtatásokkal az alap rendes működését és mindennapi tevékenységét”

tette hozzá Viera Féglová, a tanács elnöke.

TASR

Szerdán tárgyalja a kormány a közmédia-reformot. Mit érdemes tudni a tervezet új verziójáról?


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »