Kulka Jánost választották a Nemzet Színészének

Kulka Jánost választották a Nemzet Színészének

Kulka Jánost választották a Nemzet Színészének – közölte a pénteken Nemzeti Színház. A cím birtokosai Tordy Géza halála után választottak maguk közé új tagot.

„Kulka János Tamás Kossuth- és Jászai Mari-díjas magyar színművész, érdemes és kiváló művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja. A magyar színművészet, a nemzeti színjátszás fejlesztése, népszerűsítése a nemzeti irodalom tolmácsolása és a magyar nyelv ápolása terén nyújtott kimagasló tevékenységért kaphatja meg a Nemzet Színésze címet az a művész, akit a cím viselői maguk közé választanak. A címet egyszerre legfeljebb tizenketten viselhetik, és ha közülük valaki elhalálozik, a cím többi birtokosa dönti el, ki kerülhet a megüresedett helyre. Kulka Jánost a március 30-án elhunyt Tordy Géza helyére választották”

– olvasható a Nemzeti Színház Facebook oldalán.

Mint ismert 85 éves korában, március 30-án hunyt el Tordy Géza, aki a napokban ünnepelte volna születésnapját. Az ő halála után ültek össze a Nemzet Színésze cím birtokosai, hogy maguk közé új tagot válasszanak.

A Nemzet Színésze cím jelenlegi birtokosai:

Hírdetés

Legutóbb április 4-én választottak új tagot maguk közé a nemzet színészei. Akkor Benedek Miklós januári halála után Csikos Sándor kapta meg a kitüntető címet.

A Nemzet Színésze címet mindig 12-en viselik, így most újra teljes létszámúra egészült ki a társaság.

A Nemzet Színésze címet a nemzeti színjátszás élő művészei közül azok kaphatják meg, akik a magyar nyelv ápolása, a nemzeti irodalom tolmácsolása, a magyar színművészet, a nemzeti színjátszás fejlesztése, népszerűsítése terén kimagasló érdemeket szereztek. A címet első ízben 2000. augusztus 22-én adták át.

A Nemzet Színésze cím annak adományozható, aki fő- vagy epizódszerepekben kimagasló teljesítményt nyújtott; betöltötte a 62. életévét; 40 évet a színészi pályán vagy legalább 20 évadot – évadonként legalább egy szerepben – a budapesti Nemzeti Színház színpadán töltött.

A címet legfeljebb tizenketten viselhetik egyszerre, és ők életük végéig havonta nettó 630 ezer forint juttatásban részesülnek. Ha a cím egyik viselője elhalálozik, temetése után a megüresedett helyre a cím többi birtokosa egyhangú szavazással tehet javaslatot.

hirado.hu


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »