Szerb-horvát szópárbaj

Szerb-horvát szópárbaj

A horvát külügyminisztérium elutasította azt a szerb vádat, hogy Zágráb beavatkozik a szomszédos ország belügyeibe.

A szerb kormányzat vasárnap küldött tiltakozó jegyzéket a horvát külügyminiszter azon kijelentése miatt, amelyben Gordan Grlic Radman „orosz szatellitnek” nevezte Aleksandar Vucic szerb elnököt. Belgrád szerint ezzel beavatkozott Szerbia belügyeibe.

A horvát külügyminisztérium közleményében – amelyet a Jutarnji List című horvát napilap ismertetett hétfőn – azt írta:

Hírdetés

A szerb külügyi tárca rámutatott: az ilyen nyilatkozatok a Szerbia és a szerb nép iránti gyűlöletkeltés folytatását jelentik, és aláássák a térség békéjét és stabilitását elősegítő közös politikát.

A horvát külügyminisztérium szerint ugyanakkor Szerbia ismét „tudatosan és szisztematikusan tagadja” az ukrajnai események természetére vonatkozó tényeket, és megmutatja valódi hozzáállását azokhoz.

Az európai családnak vannak saját értékei, amelyek magukban foglalják a nemzetközi rend tiszteletben tartását. Ezt a nemzetközi rendet megsértette a szuverén és független Ukrajna elleni orosz agresszió. Ezért ismét felszólítjuk Szerbiát, hogy hozza összhangba politikáját az Európai Unió közös kül- és biztonságpolitikájával, valamint álljon a történelem jó oldalára”

– olvasható a horvát tárca közleményben, amely még hozzáteszi: nem lehet egyszere EU-tagjelölt országnak lenni, és ennek minden előnyét élvezni, valamint nem elítélni az orosz agressziót.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »