„Szép Magyarország, édes hazám” – államalapításunk ünnepe a Felvidéken

„Szép Magyarország, édes hazám” – államalapításunk ünnepe a Felvidéken

Sokféle névvel illették, volt a kenyér ünnepe és a Népköztársaság Alkotmányának ünnepe is. Bárhogy is próbálták azonban a „merjünk senkik lenni” jegyében elnyomni, augusztus huszadika mégis – mindig, mindörökre – azt üzeni: bárhogy rajzolják is éppen a határokat tolvaj kezek, ezeréves államiságunk folytonossága megkérdőjelezhetetlen, van mire építenünk, van mire büszkének lennünk. Ez a mai nap erről szól – az anyaországban, az elszakított országrészekben és mindenütt a világon, ahol csak magyarok élnek. Isten éltessen, Magyarország! 

A Szövetség – Magyarok, Nemzetiségek, Régiók párt Füleken tartotta központi Szent István-napi ünnepségét. A helyi városi művelődési központban pénteken este az ünnepi beszédeket követően a 100 Tagú Cigányzenekar szólistái adtak koncertet. Tudósításunk ITT olvasható (ON).

A Dunaszerdahely tőszomszédságában lévő Nagyabony emlékparkja újabb emlékművel gazdagodott. Augusztus 19-én délután eleredt az eső, s bár mindannyian vártuk az égi áldást, most mégis arra gondoltam, jobb lenne, ha nem esne. Nagyabonyban ugyanis 5 órától ünnepség lesz, államalapító Szent István tiszteletére szobrot avatnak. S láss isteni csodát, az eső a kezdésre elállt. 

Hírdetés

A szobron lévő felirat: Isten, haza, család, ebben van hit, elköteleződés, áldozatvállalás, ami mind az ember javát szolgálja. (Tudósításunk az eseményről ITT olvasható). (NT)

A nemzeti ünnep alkalmából Magyarország köztársasági elnöke ismert felvidéki személyiségeket díjazott. Pozsonyban augusztus 19-én Magyarország Pozsonyi Nagykövetségén adták át a magyar állami kitüntetéseket. Pető Tibor nagykövet beszédében kiemelte: nemcsak az eddigi munkájuk elismerése ez, hanem ösztönzés arra is, hogy folytassák a magyar közösségért végzett nemes munkát. Tudósításunk ITT olvasható.

(Felvidék.ma)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »