Szent István napját ünnepelték Bősön – Képekkel

Szent István napját ünnepelték Bősön – Képekkel

Bősön idén is megemlékezten a magyarság egyetemes ünnepéről. Szent István napján sokan gyűltek össze a Csemadok-háznál.  A szónok ezúttal Fenes Iván polgármester volt.

A nemzeti ünnepünk alkalmából a város apraja-nagyja együtt emlékezett meg az államalkotóról. A hagyományokhoz híven a helyi cserkészek vonták fel a magyar lobogót.

Az ünneplők együtt énekelték el a nemzeti Himnuszunkat és a Szózatot .

Ünnepi gondolatok Szent István napja alkalmából

Fenes Iván szónoklatában kiemelte, hogy Istennek hála, idén is megünnepelhetjük Szent István napját.

Fenes szónoklatában Szent Istvánt méltatta. Mint mondta életműve napjainkban is. Majd párhuzamot vont az apró elemek tömegekké való összekapcsolódása és a gabona szemei között.

„Egyetlen mag szánalmasan kevés ahhoz, hogy a mezők legkisebb lényeinek gyomrát is megtöltse, de elég hatalma van egy új élet teremtéséhez, a jövő megalapozásához.”

– támasztotta alá gondolatait. A településvezető  rámutatott, hogy az államalapítót életében jelentős megpróbáltatások érték. Tevékenységét milliók sorsának meghatározása jellemezte. Fenes beszélt arról is, hogy Szent István a Szentírás szavainak hitében élt.

Hírdetés

Emlékeztette a jelenlévőket arra, hogy minden egyes nap egyúttal újrakezdés, de az élet megtartásához kemény munka szükséges.

A polgármester nyomatékosította, hogy az évek alatt imádság és a munka tartotta meg a magyart.

„Államalapító szent királyunk tisztában volt azzal, hogy kard által vész, aki karddal él, de békét teremt, aki ekét és kaszát kovácsol!”  

– fogalmazott.

Beszéde végén kiemelte, hogy vannak a történelemnek pillanatai, mikor nincs más lehetőség: kardot ragadni, még akkor is, ha tudjuk, vele együtt temetnek el.

Énekszó és tánc

Az ünnepi műsort Dóka Zsuzsa, Bősi Szabó László, Nagy Mónika, Nagy Gábor, Stifter Luca, Vida Gergely, Csikmák Máté, az Aranykert-, a Tőzike- és a Süss felnap néptánccsoportok tagjai biztosították.

Felszelték az új kenyeret

Az ünnepi gondolatok elhangzása után az egyházak képviselői megszentelték az új kenyeret, majd Fenes Iván felszelte azt.

Körkép.sk/Laky Erzsébet


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »