Szén-monoxid mérgezést szenvedett egy család Ungváron

Szén-monoxid mérgezést szenvedett egy család Ungváron

Ungváron egy egész család szenvedett szén-monoxid mérgezést. A család 4 tagját jelenleg az intenzív osztályon ápolják.

Január 16-án bejelentés érkezett a sürgősségi mentőszolgálathoz,  miszerint Kárpátalja megyeszékhelyén, Ungváron egy négytagú család minden tagja szén-monoxid mérgezést szenvedett. Az áldozatok között van egy 1958-as és 1968-as születésű felnőtt és két ikertestvér, akik márciusban töltik be a 18. életévüket.

A család nagymamája vette észre, hogy gond lehet. Azt hitte, hogy hozzátartozói elaludtak, és sietett felébreszteni őket.  Azonban az asszony majdnem elájult, amikor meglátta, hogy rokonai eszméletlenül fekszenek: a házaspárt a folyosón találta meg, a testvéreket pedig a második emeleti hálószobában.

Jelenleg az Ungvári Városi Klinikai Kórház intenzív osztályának orvosai küzdenek az áldozatok életéért.  Mind a négy áldozat  állapota súlyos.

Hírdetés

Az áldozatok valószínűleg a szén-monoxid mérgezést szenvedtek.  Előző este a család úgy döntött, hogy befűtenek a kandallóba. Valószínűleg nem ellenőrizték le, hogy teljesen leégett-e a fa, mielőtt elzárták a kéményt. Ennek eredményeként a szén-monoxid betöltötte a helyiségeket.  A nagymama szerencsére megmentette  a család tagjainak életét.

Szén-monoxid mérgezés esetén az ember elveszti az eszméletét,  s egy idő múlva meg is halhat – olvashatjuk az Ukrán Rendkívüli Helyzetek Állami Szolgálatának (DSZNSZ) kárpátaljai megyei főosztályának honlapján.

ui.

A szén-monoxid-mérgezés a szén-monoxid gáz belélegzése következtében fellépő mérgezés, amely akár halálos kimenetelű is lehet. Az egyik leggyakoribb háztartási baleset, amely legtöbbször a helytelenül használt tüzelőberendezés miatt következik be. A szén-monoxid mérgezés igen gyakran fordul elő a tűzesetek túlélőinél, illetve sok esetben ez az elsődleges oka az ilyenkor bekövetkező haláleseteknek is.

A szén-monoxid-mérgezett beteget friss levegőhöz kell juttatni, biztosítani kell számára a szabad légutakat és szükség esetén lélegeztetni kell. A szén-monoxid által ellepett helyiséget a lehető leghamarabb alaposan ki kell szellőztetni. Szén-monoxid-mérgezés gyanúja esetén az elsősegélynyújtónak fokozott figyelmet kell fordítania arra, nehogy a segítés helyett saját maga kerüljön bajba.


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »