Szekusdosszié: novemberben tárgyalja a bíróság Traian Băsescu fellebbezését

Szekusdosszié: novemberben tárgyalja a bíróság Traian Băsescu fellebbezését

A legfelsőbb bíróság közigazgatási részlege csak 2021. november 5-én tárgyalja Traian Băsescu fellebbezését abban az ügyben, amelyben kimondták, hogy a volt államfő együttműködött a Szekuritátéval.
A bukaresti ítélőtábla 2019. szeptember 20-án helyt adott a Szekuritáté Irattárát Tanulmányozó Országos Tanács (CNSAS) keresetének és megállapította, hogy

Traian Băsescu volt államfő együttműködött a kommunista Szekuritátéval.

Az ítélőtábla bíráinak kilenc hónapra volt szükségük, hogy megindokolják az ítéletet, amelyet Băsescu megfellebbezett, és az ügy a legfelsőbb bíróságra került.

Hírdetés

A CNSAS szerint Traian Băsescu volt köztársasági elnök jelentett egyik kollégájáról a Szekuritáté egy összekötő tisztjének.

A bíróságra benyújtott dokumentumból az derül ki, hogy a Szekuritáté kijelölt egy alezredesi rangban levő összekötő tisztet, akinek Băsescu két darab, kézzel írt jelentést adott át.

Az iratok szerint a volt elnök jelentései nyomán egyik kollégáját, a Szekuritáté javaslatára, nem nevezték ki olyan hajóra, amely elhagyta az ország felségvizeit.

A CNSAS szerint Băsescu kollaboráns volt, és 1975-ben jelentéseket írt a rendszerellenes tevékenységekről, az ország elhagyásának szándékáról, illetve az idegenekkel való találkozókról.


Forrás:kronikaonline.ro
Tovább a cikkre »