Székelyföldön a bölöniek nem kérnek a védőoltásból

Székelyföldön a bölöniek nem kérnek a védőoltásból

Az 5 százalékot sem éri el a beoltottak aránya a székelyföldi Bölönben – írja helyszíni riportjában a Háromszék című napilap, amelyik annak próbált utánajárni, hogy mi az oka az elutasítottságnak.

„Egyszer mindenkit elkap a vírus, vagy a koronavírus, vagy egy másik, a védőoltások pedig egy ideig megvédenek a betegségtől, utána ugyanott vagyunk, ahol korábban” – állítja a Háromszéknek egy 68 éves bölönpataki férfi. Nevét nem árulta el, azt mondta, ez nem csak az ő véleménye, falujában százak gondolkodnak így. A háromszéki települések közül Bölönben a legalacsonyabb a lakosság számához viszonyított beoltottsági arány. 

 A lap elsőként a helyi családorvost kérdezte meg, miben látja az okát annak, hogy a bölöniek ennyire elutasítóak a vakcinával szemben. Dr. Mátis Rozália elmondta, számára is érthetetlen ez a magatartás, s bár ő személyes jó példával járt elöl, januárban beoltatta magát, és pácienseinek is elmondja, mennyire fontos a védőoltás, nem sikerül eredményt elérnie ezen a téren. A közegészségügyi igazgatóság szervezett oltási napot a községben, de akkor is alacsony volt az érdeklődés.

A doktornő elmondta, három lánya, vejei és két unokája is megkapta az oltást, mindannyian komolyan vették a járvány következményeit, látták, egyesek nagyon súlyos állapotban kerültek kórházba a fertőzés miatt, Bölönben halálesetet is jegyeztek ezzel a betegséggel összefüggésben. Szám szerint nem tudja, hányan fertőződtek meg a községbeliek közül, mert aki nem került kórházba, nem mindenki jelentette a családorvosnak, hogy a PCR-tesztje pozitív, ha nem volt különösebb panasza, otthon töltötte a karantént kezelés nélkül.

Hírdetés

dr. Mátis Rozália kifejtette, a bölöni és bölönpataki emberek nem hanyagolják el egészségüket, a legkisebb panasszal is orvoshoz fordulnak, ezért is érthetetlen számára a vakcinával szembeni magatartásuk. 

Bölönben és Bölönpatakán vannak, akik vallásuk miatt nem oltatják be magukat, mások egyéni meggyőződés alapján utasítják el a vakcinát. A pünkösdista Carmian Borzoș azt mondta, vallása nem engedi, hogy ilyen gyógymódokban higgyen, de amúgy is az a véleménye, az egész járvány és oltási kampány a politikusok találmánya, hisz eddig is voltak vírusok, fertőző betegségek, és nem volt ekkora felhajtás körülöttük. Úgy gondolja, eddig is lett volna bőven alkalma arra, hogy megfertőződjék, de nem történt meg, egy kicsit fél a betegségtől, de ez nem ok arra, hogy beoltassa magát. Karbantartóként dolgozik a helyi iskolában, szereti a munkáját, jól érzi magát itthon – mondotta.

Egy idősebb falusfele szerint a Jó­isten megvédi őket a bajtól, egészséget adott nekik, és azt nem fogja elvenni, ha pedig igen, akkor annak oka van. Ő is pünkösdista, tudja, hogy a Jehova tanúi sem oltatják magukat.

Mint kiderült, Bölönben nem csak vallási hovatartozás kérdése a koronavírus elleni védőoltás elutasítása, a fiatalok és az idősek körében egy­aránt népszerűtlen a vakcina az egész községben. 

Az utcán, a családorvosi rendelő várakozójában, a gyógyszertárban véletlenszerűen megkérdezettek közül egyetlen helyi ember sem volt beoltva, és nem is tervezi igényelni a vakcinát. 


Forrás:erdely.ma
Tovább a cikkre »