A sepsiszentgyörgyi színház első Kurázsija

A sepsiszentgyörgyi színház első Kurázsija

Hegymegi Máté rendezésében elkezdődtek az évad utolsó előadásának próbái a Tamási Áron Színházban. A Bertolt Brecht darabjából készülő Kurázsi és gyerekei című produkció Hegymegi Máté negyedik sepsiszentgyörgyi munkája lesz, melyet a kamarateremben mutat be a társulat június végén.

Amint a hétfői első próbán a rendező elmondta, nagyon sokat gondolkodott azon, hogy a Barbárok című Móricz-adaptáció és két további zenés előadás – Jógyerekek képeskönyve és Gyévuska – után mi legyen a következő sepsiszentgyörgyi rendezése, és végül olyan darabot választott, melynek színpadra állításánál nem a forma dominál majd, inkább a mély és szerteágazó gondolati tartalmak, viszonyrendszerek kibontása, elemzése. A szereposztás összeállításánál elsősorban arra törekedett, hogy olyan színészek kerülhessenek előtérbe, akik a korábbi előadásaiban kisebb szerepeket alakítottak. Szerinte nagyszerű ez a társulat, bármilyen szereposztást megbír, és az inkább férfiszerepeken alapuló korábbi munkái után ebben a történetben hangsúlyosabbak a női szereplők.

Hírdetés

Az európai és globális politikai helyzet tükrében rendkívül aktuális ma Brechtnek a harmincéves háborúról szóló darabja, de a rendező elsődleges célja nem a háborúellenes állásfoglalás, inkább időtlenné és általános érvényűvé tenné a darab által felvetett kérdéseket, a mindenkori ember hétköznapi harcait járná körül az előadással. Főként általánosságban vizsgálná, hogy miként lehet túlélni egy kiszolgáltatott helyzetben, hogy érdekből hogyan kerülhet lehetetlen állapotokba az ember, hogy döntéseink, állásfoglalásaink, vállalásaink vagy elhallgatásaink milyen következményekkel járhatnak az életünk és környezetünk szempontjából. Hogy érdekeink miként befolyásolják az elveinket, mit miért és milyen áron áldozhatunk fel, hogy az áldozatvállalások és kompromisszumok között hogyan lehet jól kijönni abból a helyzetből, amibe belevágott az ember, vagy amibe a körülmények belekényszerítették.

Lapunk érdeklődésére Pál Ferenczi Gyöngyi színésznő, a színház igazgatója elmondta, óriási kihívás a társulat számára Brecht Kurázsijának színpadra állítása, színészként pedig ugyancsak rendkívül nehéz lesz igaz, hiteles, emberi dimenziót adnia Kurázsi ellentmondásos, nem túl szerethető figurájának. Mint kifejtette, még csak a darab elemzésénél tartanak, viszont egy különös párhuzamot érez a szereplő sorsa és a saját életútja között: ahogy Kurázsi mama igazgatja gyermekei életét a háborúban, úgy próbál ő is eleget tenni a családanyai, intézményvezetői és színészi szerepkörben a mindennapok viszontagságai között, néha komoly áldozatok árán tartva fenn az egyensúlyt.

Bertolt Brecht méltán világhírű darabja most kerül először színpadra a sepsiszentgyörgyi színházban Kurázsi és gyerekei címmel. Az előadás elkészítésében a rendező munkatársai: Garai Judit (dramaturg), Pető Kata (jelmeztervező), Markó Zsolt (világítástervező), Kónya-Ütő Bence (zenei vezető), Szőcs Botond (zongorista és narrátor), Veres Bartha Edit (ügyelő) és Dobra Mária Magdolna (súgó). Szereplők: Pál Ferenczi Gyöngyi, Korodi Janka, Kónya-Ütő Bence, Vass Zsuzsanna, Erdei Gábor, Kolcsár József, Szalma Hajnalka, Gajzágó Zsuzsa, Pálffy Tibor, Pignitzky Gellért és Varsányi Szabolcs.


Forrás:3szek.ro
Tovább a cikkre »