Új filmek a Művész moziban, ajánló a Netflixről (Mozimánia)

Új filmek a Művész moziban, ajánló a Netflixről (Mozimánia)

Griselda (A Netflixen) A kokainkirály Pablo Escobar a csúcson a globális kokainpiac 80 százalékáért volt felelős, és minden idők egyik leggazdagabb drogbárójának számított.

Egy időben a becslések szerint heti 420 millió dolláros bevételt termelt. Griseldáról így nyilatkozott: „Az egyetlen ember, akitől valaha is féltem, egy Griselda Blanco nevű nő volt”. Ez az idézet, amely a Netflix sorozat, a Griselda elején szerepel, arra utal, hogy Escobar tudott arról, mekkora hatalma volt ennek a nőnek. Griselda Blanco annak idején Miami drogpiacát uralta véres kézzel, és messze nem volt olyan szép, mint az őt a Netflix minisorozatában játszó Sofia Vergara. Micsoda véletlen – vagy pont nem –, hogy a 2017-es A kokain úrnője című filmben Catherine Zeta-Jones alakította Griselda Blancót, a kolumbiai drogbárónőt, egész pontosan olyanra sminkelték ki, mint most Sofia Vergarát a Netflix új sorozatában, a Griseldában. Mert azon túl, hogy cél volt a hasonlóság megteremtése az egykori bűnözővel, mindkét filmben főleg arra törekedtek, hogy egy szép színésznőből csináljanak egy kevésbé szép szereplőt.

Történetünk Miamiban kezdődik a 70-es években, ahova Griselda három tinédzser fiával menekül bántalmazó férje elől. A legkisebb fiú bőröndjében ott lapul egy kiló első osztályú kokain. Csak el kéne adni, és a család sorsa jobbra fordulna. Azonban egy kilogramm csúcsminőségű kokót egy idegen városban eladni nem könnyű feladat. A hatrészes minisorozat egy meglepően egyszerű, de nagyon hatásos receptre épít: amikor azt gondolnánk, hogy hősnőnknek végre sikerült leküzdenie egy eléje tornyosuló akadályt, hirtelen eléje gördítenek egy másikat, lehetőleg még nagyobbat. Annak a bizonyos első kilónak is két epizód kell, hogy végül gazdára találjon, és közben megismerhetjük a fontosabb szereplőket, és azt is, mire számíthatunk tőlük: elárulhatjuk, nem sok jóra. A készítők nyilván nem mondanak le a „milyen nehéz egy szegény nőnek érvényesülnie a drogpiacon” ütőkártyáról, és valljuk be, valóban szép teljesítmény lehetett a valódi Griseldának ezen a területen sikeressé válnia, miközben annyian törnek a vesztére. Köztük van egy ambiciózus nyomozónő (Juliana Adién Martinez) is.

Hírdetés

Griselda drogbirodalma közben szépen épül, de ahhoz, hogy átvegye a piacot, legyűrje a konkurenciát és távol tartsa magától a zsarukat, egyre keményebb döntéseket kell meghoznia, és lassan előtérbe kerül egy sötétebb oldala. Az igazi Griselda állítólag már 11 évesen elrabolta barátaival egy tehetős család kisfiát, a sorozat pedig szállítja azt, amit ígér a már jól bejáratott „el sem hiszed, pedig valóban megtörtént” vonalon. Szunnyadó vérebek

Thriller, Krimi, Misztikus / Rendező: Adam Cooper.

Roy Freemannek (Russell Crowe), az emlékezetvesztéssel küzdő volt gyilkossági nyomozónak egy korábbi ügy kerül a látóterébe, amire szintén nem emlékszik, annak ellenére, hogy alávetette magát az Alzheimer-kór legmodernebb kezelési protokolljának. Mivel egy halálsoron várakozó ártatlan ember élete a tét, Freemannek össze kell szednie az évtizedes gyilkossági ügy bizonyítékait. Az eltemetett titkok és árulások gonosz hálója, amely a nyomozása során feltárul, a saját múltjához látszik kapcsolódni. Csak az ösztöneiben bízhat, míg végül szembesül a dermesztő igazsággal. Ám néha az a legjobb, ha a vérebeket hagyjuk tovább szunnyadni. A történet, szereposztás, a film hangulata és a végén a csavar, a meglepő befejezés tetszett – kikapcsolódásképp érdemes megnézni. Magyar vonatkozás is van a filmben Csókás Márton személyében, aki a történet rosszfiúja; karaktere tenyérbemászó és aljas. Az új-zélandi színész anyja dán és ír gyökerekkel rendelkező ápolónő, apja Csókás Márton magyar gépészmérnök, aki magyar állampolgár is. Ő alakította Celebornt a Gyűrűk Ura-trilógiában. Televízióból legismertebb munkája a Xena. Nasty Dokumentumfilm. A legendás és mindig lázadó Ilie Năstase életútja a tenisz világában.

Dancs Árpád


Forrás:3szek.ro
Tovább a cikkre »