Száz ház már a láva áldozatává vált, ezreket kellett kitelepíteni La Palma szigetéről

Száz ház már a láva áldozatává vált, ezreket kellett kitelepíteni La Palma szigetéről

Már  5500-an kényszerültek elhagyni otthonukat a Spanyolországhoz tartozó Kanári-szigetek La Palma szigetén, miután vasárnap délután kitört egy tűzhányó – jelentette az El País című spanyol lap hétfő hajnalban. A kitörés következtében legalább száz házat elpusztított a lávafolyam, amelyből várhatóan mérgező gázok szabadulnak fel, amikor az esti órákban eléri a tengert.

A vasárnapi kitöréskor több száz méter magasba ontotta ki magából a lávát, amely erdőket borított el, és olvadt kőzetet lövellt az Atlanti-óceán irányába La Palma ritkán lakott területén át.

A Canarias 7 tévécsatorna információi szerint a csendőrség által kimenekített emberek között 500 turista is van. Az embereket a sziget déli részén fekvő El Paso térségéből evakuálták, ahol vasárnap délután hatalmas robbanással kezdett hamut, füstöt, lávát és szikladarabokat lövellni a Cumbre Vieja vulkán.

A tűzhányó hétfőn is aktív volt. Hétfő kora estig nem érkeztek jelentések áldozatokról.

A sziget fölött hatalmas hamufelhő látható, a tűzoltóság pedig megkezdte a kitörés miatt lángra kapott erdős területek oltását. A hatóságok elsősorban nyugalomra szólították fel az embereket, mert a kitörés egyelőre nem túl erőteljes. Ennek ellenére vörös riasztást adtak ki, és megkezdődtek a kitelepítések.

Egy helyi lakos elmondta, hogy a lávában úgy olvadtak el a házak, mint „a vaj”. A nő egy kis helyi szálloda vezetője volt, és mindenét elveszítette a kitöréskor.

Amikor a láva elér egy házat, másodpercek múlva semmi sem marad, csak egy fekete massza”

– mondta.

Reyes Maroto idegenforgalmi miniszter hétfőn kijelentette, hogy „a vulkánkitörés jó reklám a szigetnek”, „a gyönyörű látvány” még több turistát vonzhat. Megjegyzését az ellenzék élesen bírálta, mondván, ahogy akkor fogalmazott így, amikor sokat az otthonukat veszítették el.

Hírdetés

Pedro Sánchez spanyol kormányfő vasárnap elhalasztotta amerikai útját, és a szigetre utazott, ahol gyors segítséget ígért a lakosságnak.

A sziget lakosai biztosak lehetnek abban, hogy az államnak elegendő forrás és személyzet áll a rendelkezésére”

– nyilatkozta a kormányfő.

A kitörés nem érte váratlanul a helyi hatóságokat, mert az elmúlt napokban több ezer szeizmikus rengést jegyeztek fel, a talaj pedig több helyen megemelkedett, arra utalva, hogy láva készül a felszínre törni. A helyieket figyelmezették, hogy csomagoljanak össze, készítsék össze irataikat és gyógyszereiket, hogy gyorsan indulni tudjanak, ha elrendelik a kitelepítést.

A hatóságok reményüket fejezték ki, hogy nem lesz szükség további kitelepítésekre,  de óvatosságra intettek.

A tűzhányó még mindig aktív, és a további napokban is az lesz”

 – közölte egy helyi vezető. A lávafolyam várhatóan közép-európai idő szerint este nyolc óra tájban éri el tengert.

A Kanári-szigeteki Vulkánkutató Intézet szerint a megolvadt kőzetek hirtelen lehűlése miatt mérgező gázfelhő keletkezhet, amikor a láva eléri az óceánt.

A spanyol katonai katasztrófaelhárítás szóvivője a TVE spanyol televíziónak azt mondta, hogy robbanások is bekövetkezhetnek, amikor a láva érintkezik a vízzel.

A tengerhajózási hatóságok a várható kis látótávolság miatt hétfőn felfüggesztették a hajózást a sziget nyugati partjánál.

A légi közlekedés számára továbbra is nyitott a sziget légtere, látási problémák nincsenek – közölte az Enaire polgári légügyi hatóság, miután a helyi légtársaság négy járatot leállított a szigetek között.

A 83 ezer lakosú La Palmán utoljára 1971-ben volt vulkánkitörés. Akkor a Teneguía vulkán három héten át lövellt lávát a magasba.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »