„Számunkra olyan, mint egy apa” – Ferenc pápa menekülteket fogadott

„Számunkra olyan, mint egy apa” – Ferenc pápa menekülteket fogadott

Július 2-án, kedden délután a Szent Márta-házban fogadta a Szentatya menekültek egy újabb csoportját, köztük egy szenegáli és egy gambiai férfit, akik könyvet írtak hányattatásaikról.

A menekülteket Mattia Ferrari kísérte el Ferenc pápához. A modenai egyházmegye fiatal papja káplánként többször segített a Mediterranea Saving Humans APS (Association of Social Promotion) szervezet embermentő tevékenységében. 

Mattia Ferrarival és a két migráns fiatalemberrel volt Ferenc pápánál Stefano Croci, a Migrantes Carpi Alapítvány igazgatója, Giulia Bassoli önkéntes, valamint Luca Casarini, a Mediterranea Saving Humans alapítója és misszióvezetője, akit a püspöki szinódusra is meghívtak, ezenkívül Adriana Dominici szerzetesnővér.

Nem ez az első ilyen alkalom, de valamennyit nagy kegyelmi pillanatként élték meg a résztvevők – számolt be Mattia Ferrari az élményről a Vatican Newsnak. A fiatal pap már többször kísért migránsokat és menekülteket a pápához, mert szerették volna megismerni őt.

– magyarázta Ferrari atya.

Ezúttal két fiatalembert ért ez a szerencse: egyikük Ibrahim Lo, aki Szenegálból indult és Líbián keresztül érkezett Olaszországba; Ebrima Kyateh pedig gambiai származású, ő is ugyanezt a drámai útvonalat járta végig. Mindketten könyvet írtak viszontagságaikról, Ibrahim kettőt is.

Ferenc pápa szerette volna megismerni történetüket, és mindenkinek köszönetet mondott azért, amit tesznek, amit megélnek, és arra bátorította őket, hogy folytassák.

Hírdetés

A szenegáli és a gambiai fiatalember mellett ott volt a kameruni Pato is, aki már 2023 novemberében találkozott a pápával. Pato felesége, Fatima (Matyla Dosso) és kislánya, Marie szomjan halt a sivatagban, ahova a tunéziai rendőrség visszatoloncolta őket, víz nélkül az 50 fokos hőségben. Utolsó közös fotójuk bejárta a világot, megszólítva mindenki lelkiismeretét. 

Pato és családja megrázó történetéről ITT írtunk.

Pokoljárásról és reménységről mesélnek ezek a történetek, amelyeket Ferenc pápa kezébe akartak adni a migránsok. Mattia Ferrari elmondta:

És hogy „a szeretetben, a testvériségben, amit a szegényekkel, a migránsokkal élünk meg, valóban megtapasztaljuk az üdvösséget”.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican Media

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »