Szakszervezet: etikátlan oltásra kényszeríteni az immunizált egészségügyiseket

Szakszervezet: etikátlan oltásra kényszeríteni az immunizált egészségügyiseket

Az egészségügyben dolgozók romániai szakszervezete etikátlannak tartja a koronavírusos fertőzést követően immunizált egészségügyi dolgozók oltásra való kényszerítését. Szerintük ez a hozzáállás felveti bizonyos pénzügyi érdekek gyanúját is – írja a Rohealth Review.ro.

A szolidaritás az egészségügyi dolgozók mellett szövetség azt követően fejtette ki álláspontját a témában, hogy egyes államok úgy döntöttek, kötelezővé teszik a COVID-19 elleni oltást a betegekkel érintkezésbe kerülő orvosi személyzet esetében.

A szövetség szerint az egészségügyisek zsebe helyett, a kormánynak az oltási kampány lezajlásának módja körül kellene kutakodnia (felelősök után). A beoltatlan kórházi dolgozók száma állításuk szerint egyrészt abból ered, hogy a kórházak hiába jelezték a problémákat, ezeket nem vették figyelembe (azaz nem bizalmi vesztés miatt). Másrészt szerintük sok egészségügyi dolgozó esett át a fertőzésen, akik megszerezve az immunitást, nem oltatták be magukat.

Hírdetés

Úgy vélték, számos adat arra utal, hogy a beoltatlan egészségügyi dolgozók aránya 10 százalékos.

A kormányfőt kedden arról kérdezték az újságírók, mérlegeli-e a kabinet a koronavírus elleni vakcina kötelezővé tételét az egészségügyben vagy az idősgondozás terén dolgozók esetében, követve Franciaország és Görögország példáját. Florin Cîţu miniszterelnök azt válaszolta, az egészségügyi dolgozókat illetően az a javaslat, hogy azokat, akik nem kívánják beoltatni magukat, teszteljék, és ennek költségeit maguk állják. Ezt a javaslatot terjesztették az egészségügyi minisztérium elé.

Romániában tehát még nem merült fel az egészségügyi dolgozók kötelező oltása. A lakosság oltása kapcsán viszont nyilatkozat szintjén már volt ilyen, ekkor azonban nem volt egyetértés a legnagyobb kormányzó párt háza táján.

(rohealthreview/agerpres)


Forrás:itthon.transindex.ro
Tovább a cikkre »