Szakmai nap a karvai szakközépiskolában

Szakmai nap a karvai szakközépiskolában

Pályaorientációs, sokrétű programmal párosuló szakmai napot tartottak a Karvai Kereskedelmi, Szolgáltatóipari és Vidékfejlesztési Szakközépiskolában, ahová az intézmény által biztosított buszokon 20 alapiskolából 220 felső tagozatos diák és pedagógus érkezett a Komáromi, Érsekújvári és Lévai járásból. 

A csodaszép környezetben található iskolát 1953-ban alapították. Az évtizedek során különféle neveket viselt intézményben jelenleg 192 diák tanul. Az iskola folyamatos létét újabb és újabb magyar tannyelvű, vonzó tanulmányi szakok indításával biztosítja. A kínálatukban jelenleg az alapiskola 9. osztályát sikeresen elvégző tanulók számára 3 éves, záróvizsgával végződő szakok (kertész, asztalos, szakács, virágkötő-berendező) és 4 éves, érettségivel végződő tanulmányi szakok (kertészet-kertépítés, táj- és környezetvédelem, valamint szőlő- és gyümölcstermesztés – üzemvitel/ borászat) szerepelnek.

Továbbá az érettségi vagy szakmunkás bizonyítvánnyal rendelkezők 2 éves, szakérettségivel vagy záróvizsgával végződő, vállalkozás a szakmák és szolgáltatások területén szakon tanulhatnak tovább. Záróvizsgával végződő, távutas oktatásra (kertész, szakács, virágkötő-berendező), illetve érettségivel végződő, vállalkozás a szakmák és szolgáltatások területén szakra is lehet jelentkezni.

A nyílt napra érkező csoportokat az információs sátornál vették nyilvántartásba, ellátva őket a kellő információkkal. A konyhában Finta Gergely, Polozsányi Anikó, Ollé Veronika vezetésével a tanulók megismerkedhettek a különböző koktélok és tésztafélék készítésével, valamint aktívan részt vettek a velük való munkában.

Az üvegház folyosóján Baán Szabó Ilona, Péntek Dorina, Gál Regina vezetésével változatos virágkötészeti programokat kínáltak a tanulóknak, ahol lehetőség volt megismerkedni a száraz virágkötészettel, élő virágokkal és emléktárgyak készítésével.

Mivel több szak esetében szükséges a gépjárművezetői jogosítvány megszerzése, ezért az intézmény új autóvezetői szimulátorral is rendelkezik, amit szintén lelkesen próbáltak ki a tanulók Barczi Tibor irányításával. Elzer Zsolt szakoktató irányításával az asztalosműhelyben megismerkedtek különféle berendezésekkel és munkafolyamatokkal. Odakinn Brigán Dezső a drónok és a meteorológiai állomás működésével is megismertette a tanulókat. Az iskola modern agrártechnológiákkal is büszkélkedhet, mint a talajszkenner.

Az oktatást projektor és interaktív tábla, 10 számítógép, táblagép a rajzoláshoz segíti. A tanteremben többfunkciós nyomtató, 3D nyomtató és nagy formátumú plotter áll rendelkezésre.

Hírdetés

Az asztalos tanterem projektorral és interaktív táblával, 12 számítógéppel rendelkezik, továbbá egy tablettel a bútorok rajzolásához és tervezésének támogatásához, valamint az azt követő kis léptékű kivitelezéshez. A megvalósításhoz két, közvetlenül egy kis CNC malomhoz csatlakoztatott számítógép, egy CNC lézer és egy 3D-s nyomtató áll rendelkezésükre. Ez az osztály rendelkezik az FCL (Future Classroom Lab) osztály néhány funkciójával. A következő tárgyak kerültek az osztályterembe: információs táblák – anyagok, gyártási eljárások, műszaki dokumentáció stb. Mintakönyvek irattartója – tanítási panelek tárolására szolgál. A konstrukció lehetővé teszi a panelek egyszerű cseréjét és kiegészítését. A targonca kerete önhordó. Teljes kiterjesztések használatosak. Lehetőség van min. 100 mm mélységű minták és szimulációs töredékek, mint konyha, lépcsők, padló, homlokzat, tető, ablakok, ajtók, ülőgarnitúra, faszerkezet, gardrób, fürdőszoba beépítésére.

A médiateremben a külföldi tanulmányutakról készített prezentációkat, a kollégiumban a különféle helyiségeket tekinthették meg, előadás keretében pedig a tervezett újdonságokról is értesülhettek. Az iskola tanulói megosztották tapasztalataikat az Erasmus+ programról és itt volt lehetőség megismerkedni az iskola három új, négyéves, érettségivel végződő szakával is: vidékfejlesztési vállalkozó, faipari technikus és virágkötő-berendező.

A szakmai nap végén a házigazdák étellel, üdítővel is kedveskedtek a vendégeknek.

„Célunk az volt, hogy bemutassuk modern technológiával felszerelt iskolánkat, valamint közelebb hozzuk őket azokhoz a szakokhoz és szakmákhoz, melyeket nálunk lehet tanulni.

Célunk, hogy a diákok minél jobban felkészüljenek a jövő kihívásaira, és olyan szakmai ismeretekkel rendelkezzenek, amelyek segítik majd őket a karrierjük építésében. A rendezvényen részt vevő tanulók nagy érdeklődéssel fordultak az új szakok felé, és lelkesen vettek részt a programokban. Reméljük, hogy sikerült inspirálnunk őket, és segíteni abban, hogy megtalálják a számukra legmegfelelőbb tanulmányi terület.

Köszönetet mondunk mindazoknak, akik támogatták rendezvényünket. Joggal lehetünk büszkék arra, hogy vidéki szakközépiskola lévén, amely szakmai tudást közvetít, egy konkurenciaképes intézmény vagyunk, amelyről az elért eredmények is tanúskodnak. Erőt és hitet merítünk a múlt szellemiségéből és eredményeiből, a jelen sikereiből, hogy fenntarthassuk a modern vidéki iskola létjogosultságát. Ezért tekintjük prioritásnak a minőségi oktatást a jövő nemzedékének érdekében. Az iskola 70 éves történelme azt bizonyítja, hogy vezetőiben és pedagógusaiban mindig volt erő arra, hogy legyőzve a nehézségeket, megteremtsék a legkorszerűbb ismeretátadás kereteit. A mai eredmények az elkötelezett, hivatásszeretettől vezérelt tantestület és diákközösség tenni akarását bizonyítják.

Elődeik szorgalmas és mindig előremutató, kezdeményező példája ad hitet és erőt számukra, hogy a huszonegyedik század hetven éve legalább annyira legyen sikeres, mint az eltelt időszak volt. A 70 éves múlt a megmaradás, a tisztelet; a jelen, a munka, a tanítás; a jövő a tanítvány, a szakma. A szakiskolák, szaktanintézetek színvonala a jövőnk záloga, biztosítéka. Nem mindegy, hogyan tudjuk felkészíteni a gyerekeket az életre egy olyan időszakban, amikor az ipari termelés nálunk is a nyugati technológia színvonalán halad előre. Úgy hiszem, hogy megteremtettük az alapot, hogy a régiónkban is haladjunk a korral, mert a szakképzés a jövő. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik támogatták rendezvényünket. Támogatóink voltak: Kisújfalusi Pékség, Púchovská Lilla, az Ollé család és az Agroservis Kft.” – mondta a sikeres rendezvényről Tóth Erzsébet, az iskola igazgatóhelyettese.

(Miriák Ferenc/Felvidék.ma)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »