Megváltoztatnák a gútai II. Rákóczi Ferenc Alapiskola nevét

Megváltoztatnák a gútai II. Rákóczi Ferenc Alapiskola nevét

Megváltoztatnák a gútai II. Rákóczi Ferenc Alapiskola nevét Vataščin Péter2024. 06. 26., sze – 15:28 Gúta |

A javaslat szerint Palkovich Viktor (1850-1930) római katolikus pap és politikus nevét venné fel az iskola, amelyet egyébként ő maga alapított. A vonatkozó előírások alapján azonban kevés esély van arra, hogy teljesüljön a névváltoztatás.

Hírdetés

A névváltoztatást maga az intézmény, vagyis a II. Rákóczi Ferenc Alapiskola kezdeményezte. Halász Béla (független) polgármester ezzel kapcsolatban a legutóbbi képviselő-testületi ülésen elmondta, a városvezetés mellett az iskolatanács is támogatta a kérést. Samu István (Közösen Gútáért) képviselő kérdésére, miszerint mi motiválta a változtatási igényt, a polgármester azt felelte, „helyrehoznak egy történelmi hibát“. Az iskolát ugyanis maga Palkovich Viktor alapította, aki 1886 és 1927 között volt pap Gútán, a neve pedig összeforrt a regionális iskolaüggyel.

Horváth Árpád (Magyar Szövetség) képviselő elmondta, az iskolatanács ülésén arra kérték az iskolát, hogy hagyják meg II. Rákóczi Ferenc emléktábláját a főépület falán, ezzel is jelezve, hogy az erdélyi fejedelem nevét is viselte az intézmény – már amennyiben sikeres lesz a névváltoztatási kérelem. Madarász Róbert (Magyar Szövetség) képviselő és az iskolaügyi bizottság elnöke ugyanis hozzáfűzte, a jelenleg érvényes irányelv szerint az átnevezés szinte megvalósíthatatlan. Ugyanakkor az oktatás- és közigazgatásügyi törvény alapján mégis van „halvány esély“ a megvalósításra, ezért ez alapján kell megpróbálni kieszközölni a változtatást az oktatásügyi minisztériumnál. Elmondta még, a törvény lehetővé teszi, hogy a magyar tannyelvű intézmények nevébe bekerüljön Gúta neve. Halász Béla ehhez hozzátette: ezt a lépést mindenképpen megteszik. A képviselők végül 11 igen és egy tartózkodás mellett megszavazták a névváltoztatási kérelmet.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »