A szőlő védelme idén is megdolgoztatja a termelőt

A szőlő védelme idén is megdolgoztatja a termelőt

A szőlő védelme idén is megdolgoztatja a termelőt Czigler Mónika2024. 06. 26., sze – 14:32

Általában különböző jelzőkkel illetjük az adott évjáratot, de az idei esztendőben ettől eltekintünk. Miért is tesszük mindezt? Azt gondoljuk, hogy a klimatikus tényezők miatt önmagában véve is egy emlékezetes évjárat marad a 2023. 

A csapadékadatok tekintetében kijelenthetjük, hogy egy hosszabb időszakot figyelembe véve is a legcsapadékosabb esztendő volt a szőlő vegetációs időszakában. Emellett a téli fagyok sem köszöntöttek be. Az év elejétől meleg az időjárás, hiszen a szőlő három héttel korábban kezdett fakadni, persze vele együtt a lisztharmat is. Az őszi csapadékos novemberben és decemberben lemosódott a levelekről a lisztharmat áttelelő képletei az öreg fára, ahonnan vidáman elstartolhat, ha megjönnek a megfelelő időjárási feltételek számára.

A szőlő fakadása megszokott április közepe helyett március közepétől indult. Az átlaghoz képest már március végén az átlaghőmérséklet 11 °C felett volt. A szőlő fejlődése április elején rendkívül intenzív volt, naponta több cm hajtásnövekedés volt tapasztalható. Április második felében két hét hidegebb időjárás és több területen a fagyok komoly károkat okozva megfékezték a gyors fejlődést. A szőlő virágzása május huszadikától elindult, és nagyobb csapadék mellett hosszan elhúzódott, ami erős fekete rothadás és peronoszpórás nyomást indított be. 

A bogyónövekedés időszakában vagyunk. Igencsak furcsa helyzet alakult ki a szőlő növényvédelmében legfontosabb kórokozó, a szőlőlisztharmat szerepével kapcsolatban az idei évjáratban. Most úgy néz ki, nem lesz vele baj, viszont a lisztharmat nem tűnt el, csak várat magára, mihelyt beköszöntenek a szárazabb melegek, azonnal átveszi a vezető pozícióját, hisz márciustól készül rá. Most fog kelleni megelőző védekezéseket alkalmazni, még mielőtt a fertőzés gyakorisága és mértéke nem nő túl mindent. Legokosabb, ha amazoNt használunk prevenciónak. Bármivel keverhető, speciális, igen felkapott készítmény világszerte. Egy filmet képes kialakítani a növényen (fürtök, levelek, szár), ami elővédként szolgál, hisz vele találkozik minden kórokozó, aki be akar jutni növényünkbe. Az amazoN vígan táplálkozik ezekkel a kórokozókkal. Amellett még nitrogént is köt le a növény felületére, ami viszont fontos a precíz, mindenkor szükséges tápanyag bebiztosítása érdekében, ami a növényvédelem mellett erős kondíciót biztosít növényünknek.

Hírdetés

Ha a lisztharmat mégis elhatalmaskodna, ezt orvosolni lehet PowerOf és Folicit segítségével 3 naponkénti kezeléssel, és ismét az amazoN különleges hatására visszatérve biztonságban tudni szőlőnket. Ugyanis az amazoN a fekete rothadás ellen is kiváló hatással bír. 

A szeptemberi csapadéknak köszönhetően a szürkepenész jelentős kártételt okoz. Főleg azon fajták esetén, amelyek vékony héjjal rendelkeznek, így a nagy mennyiségű csapadék hatására felrepedtek a bogyók és szabad út áll a kórokozó számára. Ebben az időszakban már a szüret időpontjának előrehozatala jelenti az egyetlen megoldást. Nincs olyan készítmény, amely nem okoz gondot a szermaradványok miatt. Azonban közvetlen a szüret folyamán a korai botritisz ellen az amazoN biztonságot nyújt. Sőt az asszimilálható nitrogénigényeket is kielégíti. 

Összefoglalva elmondhatjuk, hogy a szőlő növényvédelme tavaly sem volt egyszerű feladat, bízunk benne, hogy a 2024-es év jobb lehetőséget tartogat a termelők számára. Növényvédelmi segítség érdekében érdemes bejelentkezni a bioTomal központjában, illetve figyelni a www.biotomal.sk oldalát!

(A cikk szponzorált promóciót tartalmaz.)

Tamašek Zoltán, Biotomal


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »