Szakemberek helyett ezután a polgármesterek rendelhetik el a medvék eltávolítását

Közleményben tudatta szerdán az RMDSZ, hogy a kormány elfogadta a lakosság által reklamált medvékkel szembeni fellépést szabályozó rendeletet. Mint kiderült, a végső döntést a polgármesterek hozhatják meg.

„A ma elfogadott sürgősségi kormányrendelet értelmében minden önkormányzatban megalakul az azonnali sürgősségi beavatkozó csapat. Ezt a sürgősségi beavatkozó csapatot a polgármester vagy esetenként az alpolgármester vezeti a törvény értelmében. Ők azok a személyek, akik a szakmai vélemények alapján meghozzák a döntést a jogszabály értelmében az azonnali eltávolítás módjáról, amely háromféle lehet: a nagyvad elhajtása, altatása és áthelyezése, valamint az eutanázia vagy kilövés” – idézi a közlemény Tánczos Barna környezetvédelmi minisztert.

Mint írják: az azonnali beavatkozó csapat tagjai a polgármester vagy az alpolgármester, a helyi csendőrség tagjai, a helyi vadásztársaság vagy vadászegyesület technikai szakszemélyzete, valamint egy állatorvos.

A rendelettel kapcsolatban kikértük Domokos Csaba véleményét, aki a Milvus Csoport Madártani és Természetvédelmi Egyesület munkatársaként medvekutatással foglalkozik. Elmondta: vannak olyan esetek, amikor szükség lehet a sürgős beavatkozásra. Ez pedig jelentheti akár a problémát okozó medvék kilövését is, melyhez szükség volt egy törvényi keretre.

Hírdetés

Viszont rámutatott: ha ezzel párhuzamosan nem sikerül felszámolni azokat az okokat, melyek miatt a medvék beszoknak a településekre, a problémák fennmaradnak. Pl. ha a szemetesekben továbbra is könnyen elérhető élelmet találnak az állatok, csak idő kérdése, hogy egy kilőtt példány helyére mikor érkezik egy következő medve.

A jogszabályban szereplő „altatás és áthelyezés”, az ún. relokáció módszerével kapcsolatban pedig kétségeinek adott hangot. Elmondta: úgy véli, ezek a helyi csoportok nem rendelkeznek megfelelő eszközökkel ahhoz, hogy oly módon telepítsenek át egy medvét, hogy az ne térjen vissza az adott településre vagy ne menjen be más településekre.

Kifejtette: a sikeres relokációhoz két dolog szükséges: az, hogy az állat messzire kerüljön, illetve hogy negatívan legyen kondicionálva, azaz a későbbiekben igyekezzen kerülni az ember közelségét.

Azzal kapcsolatos kérdésünkre, hogy mit szól ahhoz, hogy szakértők helyett polgármesterek, politikusok döntenek, elmondta: nem tartja kizártnak, hogy több esetben dönthetnek majd a problémásnak ítélt medvék kilövetése mellett, mint ahány esetben ez feltétlenül indokolt lenne.

Hozzátette: nem egyszerű feladat eldönteni pl. azt sem, hogy ugyanazt a medvét látják több alkalommal is egy adott településen vagy sem. Főleg, ha éjszaka van, és stresszes helyzetben kell egy ilyen döntést meghozni.


Forrás:itthon.transindex.ro
Tovább a cikkre »