Sulyok Tamás Magyarország új elnöke

Sulyok Tamás Magyarország új elnöke

Megválasztotta Sulyok Tamást köztársasági elnökké tegnap a magyar Országgyűlés. Az Alkotmánybíróság elnöke, aki a tisztségre egyedüli jelölt volt, 134 támogató szavazatot kapott a titkos voksoláson.

Az Országgyűlés tavaszi ülésszakának első napján, tegnap az Országgyűlés 134 igen, 5 nem szavazattal megválasztotta Sulyok Tamást köztársasági elnöknek, aki március 5-én lép hivatalba.

A képviselők a szavazás előtt elfogadták Novák Katalin lemondó nyilatkozatát, az államfői teendőket ideiglenesen Kövér László házelnök látja el.

Bizalmat szeretne építeni az előítéletektől mentes kölcsönös meghallgatás és megértés révén – mondotta az eskületételt követő beszédében Sulyok Tamás. Kiemelte, bizonyos hatáskörökben – például a kitüntetések, a kegyelmezés esetén – a lehető legszélesebb transzparencia híve.

Az új államfő azt ígérte, a köztársasági elnöki székből is az alkotmányos alapjogok és értékek méltányos kiegyenlítésén fog munkálkodni.

Azt mondta, az állam, a nemzet létének alapfeltétele a kölcsönös bizalom az egyének és társadalmi csoportok között egyaránt. Az előítéletektől mentes kölcsönös bizalom a nemzet egységének alapja – tette hozzá.

Hírdetés

Sulyok Tamás közölte azt is, számára alapvető fontosságú alkotmányos alapérték a nemzeti alkotmányos identitás és a népszuverenitáson alapuló államiság.

„A nehézségekkel küzdők, az önhibájukon kívül nehéz helyzetbe kerültek vagy magukról gondoskodni nem képesek, a szenvedők, az idős, a beteg, a magányos emberek mindig számíthatnak figyelmemre és támogatásomra” – hangsúlyozta.

Mint ismert, Novák Katalin február 10-én jelentette be lemondását. A volt köztársasági elnök azután került a támadások kereszt­tüzébe és indult ellene baloldali lejáratókampány, miután nyilvánosságra került, hogy tavaly tavasszal kegyelemet adott a bicskei gyermekotthon volt igazgatóhelyettesének.

 

Megszavazták Svédország NATO-csatlakozását

A képviselők 188 igen és 6 nem szavazattal, tartózkodás nélkül hagyták jóvá a csatlakozási jegyzőkönyv kihirdetéséről szóló törvényt.

Az eddig semleges észak-európai állam – Finnországgal együtt – az orosz–ukrán háború 2022-es kitörését követően kérte felvételét a katonai szövetséghez. Svédország akkor válik taggá, amikor a csatlakozási okiratát letétbe helyezi az Amerikai Egyesült Államok kormányánál.


Forrás:3szek.ro
Tovább a cikkre »