Sulík: a kaotikus helyzetért személyesen Igor Matovič a felelős

Sulík: a kaotikus helyzetért személyesen Igor Matovič a felelős

Soha nem kérdőjeleztem meg és nem is fogom megkérdőjelezni Igor Matovič kormányfői mandátumát. De azt a stílust igen, ahogyan a kormányt vezeti – jelentette ki Richard Sulík a Dennik N-nek adott interjújában. A gazdasági miniszter szerint a kormány kaotikus vezetésért személyesen a miniszterelnök vonható felelősségre.

Richard Sulík szerint a kormány kaotikus vezetéséért (többek között azért, hogy ad hoc történnek a dolgok, hogy a fontos üléseket az utolsó pillanatokban hívják össze, valamint azért, hogy a kormánytagok a fontos dokumentumokkal csak a kormányülésen találkozik először) személyesen Igor Matovič kormányfő a felelős.

– jelentette ki Sulík.

Vajon milyen előnnyel jár a kormány számára az, hogy Igor Matovič a miniszterelnök? – tette fel a a DennikN újságírója a kérdést, amivel a sorok között arra utalt, mit gondol Sulík, nem lenne itt az ideje Matovičot távozásra bírni. A gazdasági miniszter azonban óvatosan fogalmazott.

– mondta Sulík, hozzátéve: amíg a választások nem kérdőjeleződtek meg, és eddig erre nem került sor, addig Matovičé a miniszterelnöki mandátum.

A DennikN riportere itt mindenekelőtt Miroslav Kollár Lucia Ďuriš Nicholsonová kijelentéseire utalt (Kollár a Za ľudí frakcióját, Nicholsonová az SaS pártot hagyta el), Sulík azonban úgy reagált, véleménye szerint ezeket a kérdéseket nem a médián keresztül kell megoldani. „Bizonyára megvolt a maguk oka, hogy így döntöttek. Nem mondom, hogy semmiben sem értek velük egyet, de ezeket a dolgokat előbb a kormányban és a koalíciós partnereinkkel kell átbeszélnünk, nem a médiában.”

Hírdetés

Az SaS állaspontja az orosz Sputnik V vakcináról ugyanaz, mint bármelyik más oltóanyagról: ha zöld utat kap az Európai Gyógyszerügynökségtől vagy a szlovák hatóságoktól, akkor „tessék parancsolni, használni kell nálunk is” – mondta Sulík.

A kérdést, hogy a következő hetekben mit kellene tennie a kormánynak a járvány elleni harcban, Sulík finoman eltolta magától. Szerinte ez a kérdés ugyanis elsősorban az egészségügyi minisztérium kompetenciájába tartozik – szaktárcának kellene javaslatokat benyújtania. A SaS elnöke szerint a kormány nem egy olyan szerv, amely dokumentumokat alkot és fogalmaz meg, hanem olyan, amely javaslatokat fogad vagy vet el.

– vélekedett a gazdasági miniszter.

A SaS történetében voltak olyan távozók, akiknek távozásával kapcsolatban Sulík megkönnyebülést érzett, és azt mondta: végre távoztak. Nicholsonová azonban nem tartozik közéjük – hangsúlyozta az SaS elnöke. „Régóta ismerem, hogy tudjam, ezt most így kell hagyni. Lehet, hogy a későbbiekben a helyzet megváltozik, ahogyan Mihál és Kiššová esetében is megváltozott. Előbbi távozása után visszatért az SaS-be, utóbbi pedig ugyan nem lett ismét párttag, de tanácsadóm a minisztériumban” – jegyezte meg Sulík.

Sulík szerint ebben a kérdésben kompromisszumos megoldást képvisel. Azt mondja ugyanis, hogy a kisebb boltoknak engedélyezni kellene megnyitást, azzal a feltétellel, hogy csak negatív – hét napnál nem régebbi – teszttel kereshetik fel ezeket az emberek. „A jelen helyzet teljesen katasztrofális. A Lidl gyakorlatilag mindent árusíthat, beleértve a vágott virágokat is, a virágüzleteknek, melyek olyan kertészeti cikkeket is árulnak, melyeket újabban már megtehetnének, zárva kell tartaniuk. Én ezt nem értem” – jelentette ki a miniszter, aki nemcsak a virágüzleteknek, hanem a kisebb boltoknak is engedélyezné nyitást, mert ezzel csökkenteni lehetne a Tescóban és a Lidlben tapasztalható forgalmat, hiszen „most mindenki ezekben koncentrálódik.”

– vélekedett Sulík.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »