Stummer szerint maga a Pegasust gyártó cég is úgy találhatta, a magyar állam visszaélt a szoftverével

Stummer szerint maga a Pegasust gyártó cég is úgy találhatta, a magyar állam visszaélt a szoftverével

Az elmúlt napon bejárta a nemzetközi és a hazai sajtót, hogy felmondta a szerződést a lengyel és a magyar kormánnyal is a Pegasust kifejlesztő izraeli NSO Group. Ugyanakkor a Gazeta Wyborcza értesülése szerint a kémszoftver lengyel beszerzését még 2017-ben a szakminiszter intézte Budapesten; és azt 5,4 millió euróért vásárolhatta meg illegálisan Lengyelország. Az izraeli cég a visszaélések miatt a 102 megrendelőből csak 37-et tartott meg, de az EU-ból csak ezt a két államot érinti a döntés.

Stummer János, a Nemzetbiztonsági bizottság jobbikos elnöke az Alfahírnek kifejtette véleményét az említett sajtóértesüléssel összefüggésben. Elmondta, még egy-két hónapja írt levelet az NSO vezetőségének – amikor Kósa Lajos elhíresült elszólása a Pegasus hazai beszerzéséről már végigfutott a nyilvánosságon –,

választ azonban nem kapott azóta sem a kémprogramot gyártó cégtől.

Felidézte, amikor tavaly júliusban kipattant a Pegasus-ügy, az NSO még nem kívánt nyilatkozni senkinek, de a Kósa-féle kikotyogás után mégis megtették a 24.hu-nak. Akkor leszögezte az izraeli cég, hogy nem köt szerződést olyan államokkal, ahol jogállami- és demokráciadeficitet észlelnek, és a szoftver jogosulatlan használata esetén felbonthatják a szerződést.

Az ellenzéki politikus azt mondta, a szerződésbontás hírét olvasva rögtön a cég által korábban világossá tett szankciók ugrottak be számára. A Jobbik képviselője úgy látja: 

Hírdetés

„Abból, hogy milyen esetekben bontanak szerződést, indirekt módon lehet következtetéseket levonni arra nézve, hogy valószínűleg az NSO is úgy találta, jogosulatlan vagy visszaélésszerű használatra került sor a magyar állam részéről.”

Stummer emlékeztetett, több alkalommal is kezdeményeztek ténymegállapító vizsgálatot a bizottsági ülésen, de mindegyik alkalommal elkaszálta azt a fideszes többség. Úgy gondolja, függetlenül attól, hogy most mi történik a szoftver hazai alkalmazása kapcsán, ez nem teszi semmissé, okafogyottá az utóbbi hónapokban megjelent gyanút. 

Ezt a gyanút pedig a kormány semmilyen állítással nem oszlatta el maga körül, sőt, a titkolózások, amelyek aktív részese volt nem csak a kormány, hanem a kormánypárti többségi frakció is az Országgyűlésben. Tehát nem tudtunk meg semmit sem

– fogalmazott Stummer János, aki mindezek fényében végül aláhúzta, akár igaz a fenti hír, akár nem, akkor sem ok nélküli, hogy egy új kormány megvizsgálja majd azt, pontosan mi is történt a Pegasus-kémszoftverrel és annak magyarországi alkalmazásával kapcsolatban.

 


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »