Stabil Covid-járványhelyzet, humán száj- és körömfájásra hasonlító megbetegedések a Komáromi járásban

Egy hónap elteltével a Komáromi Területi Közegészségügyi Hivatalban ismét tájékozódtunk az időszerű koronavírus-járványhelyzetről és az influenzaidény kezdetén az akút légúti megbetegedésszám alakulásáról. Továbbá több olvasónk kérése alapján annak is utánajártunk, hogy egyes komáromi óvodákban valóban a rettegett száj- és körömfájás humán változata vagy egy sokkal enyhébb lefolyású vírusos fertőzés terjed-e, aminek kapcsán felesleges a pánikkeltés.

„Október 13-án a Komáromi járásban összesen 39 aktív Covid-19 esetet tartunk nyilván, amiből 21 nőnél és 18 férfinál mutatkozott pozitivitás, az életkoruk 19 és 91 év között van.

Közülük kórházi ellátásban 5 páciens részesült, de egyiküket sem kellett lélegeztetőgépre kapcsolni.

A levett minták szekvenációja során kiderült, hogy valamennyien a koronavírus Omicron alváltozatával fertőződtek meg“ – mondta el a Ma7-nek Helena Uríčková magiszter, a Komáromi TKH (RÚVZ) epidemiológiai osztályának vezetője.

Kérdésünkre, hogy a térségbeli járványhelyzet alakulását esetleg negatívan befolyásolta-e az oktatási és kulturális intézmények folyamatos működése, illetve a tömeget vonzó kulturális és sportrendezvények megtartása, így válaszolt: „Járásunk epidemiológiai helyzete a 2022-es év 19. naptári hetétől kezdve stabilnak tekinthető, vagyis az ön által felsorolt lépések, rendezvények sem növelték a Covid-19 megbetegedések számát“.

„ Az aktuális naptári héten egyik szociális intézményben sem fordult elő újabb Covid-19 megbetegedés. Két komáromi intézményben pedig a már lecsengő járvány utolsó eseteit tartják folyamatos megfigyelés alatt“ – felelte a Komáromi TKH igazgató-helyettese.

Az iránt is érdeklődtünk, hogy mivel már a korábban megszokottnál kevesebb járványügyi rendelet van érvényben – például az egészségügyi intézményekben, gyógyszertárakban, azok betartásáról nem feledkeznek-e meg az illetékesek, s az esetleges megszegésükért az eltelt hónapban kellett-e pénzbírságot kiszabniuk.

Hírdetés

A vonatkozó rendeletek megszegéséért senkit sem kellett pénzbírsággal sújtanunk“

– hangzott a hivatal örvendetes válasza.

Természetesen, az influenzaidény kezdetén az akút légúti megbetegedésszám alakulására és arra a sokakakat foglalkoztató kérdésre is kitértünk, hogy a hagyományos influenza és a Covid-19 elleni oltás egyidejűleg beadatható-e.

„Valóban, az influenzaidény már a 40., vagyis az elmúlt héten kezdetét vette. A Komáromi járásban az orvosok összesen 889 akút légúti megbetegedést jelentettek nekünk, miközben a legtöbben a 0-5 év közti kisgyermekek közül betegedtek meg, és 117 volt az influenzaszerű megbetegedés. Különféle szövődmények (pl.: sinusitis, otitis és tüdőgyulladás) 47 betegnél fordultak elő, többségük a 20-59 éves korosztályba tartozik. Helyi járványról azonban még nem beszélhetünk.

Bár a hagyományos influenza és a Covid-19 elleni vakcina egyidejűleg is beadatható, ám a két oltás közti 14 napos szünetet szoktuk javasolni azért, hogy az esetleges mellékhatások könnyebben beazonosíthatók, nyomon követhetők legyenek“

– tudtuk meg a továbbiakban a szakembertől.

Végül több olvasónk kérése alapján annak is utánajártunk, hogy egyes komáromi óvodákban valóban a rettegett száj- és körömfájás humán változata vagy egy sokkal enyhébb lefolyású vírusos fertőzés terjed-e. Az érintett szülők elmondták, hogy a kisgyermekeik belázasodtak, majd főleg a szájüregüket és az ajkuk környékét aftaszerű, fájó, viszkető hólyagok lepték el. Az egyik gyermekorvos telefonon át diagnosztizálta a kis beteget, akinél szerinte a fertőző száj- és körömfájása humán változata mutatkozik, ezért maradjon otthon, magas láz esetén szedjen lázcsillapítot, s ne vakarja a hólyagokat, inkább azokat megfelelő kenőcsökkel kenegessék, amíg el nem száradnak.

Uríčková igazgató-helyettes a telefonbeszélgetésünk során még kifejtette: a gyerekek körében szinte minden évben gyakori vírusos megbetegedésnek számít az említett tünetekkel párosuló ún. kéz-, láb- és szájfertőzés, ami azonban nem azonos az állatokat időnként sújtó száj- és körömfájással. Megerősítette: mivel annál sokkal enyhébb lefolyású, aggodalomra, pánikkeltésre nincs ok.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »