Spanyol kormányfő: Európa hamarosan elismerheti a független Palesztinát

Spanyol kormányfő: Európa hamarosan elismerheti a független Palesztinát

Nyitókép: SITA

Európában egyértelmű jelei mutatkoznak annak, hogy a térség országai készek elismerni egy palesztin államot. Ezt Pedro Sánchez spanyol miniszterelnök jelentette be na norvégiai látogatása során.

Sánchez Oslóban találkozott a norvég kormány vezetőjével, Jonas Gahr Störrel. Sánchez néhány napja egy informális beszélgetésen elárulta, hogy a spanyol kormány legkésőbb júliusig el kívánja ismerni a független palesztin államot. Korábban, idén márciusban úgy fogalmazott, hogy kabinetje a jelenlegi, 2027-ben véget érő választási ciklus alatt el akarja ismerni a független palesztin államot.

Hírdetés

A független palesztin államot 1988-as kikiáltását követően a korábbi  szovjet blokk, köztük Magyarország, illetve a volt Csehszlovákia is elismerte. Csehország azonban jelenleg nem ismeri el Palesztínát, mint önálló államot. Svédország 2014-ben csatlakozott a palesztin államot elismerő országok közé. Az Európai Unió vezetői azonban novemberi spanyolországi találkozójukon egyetértett abban, hogy a jelenlegi konfliktus megoldása a két állam azaz a palesztinok és a zsidók közti kérdés.

Korábban, 2012-ben az ENSZ-ben érdekes szavazás zajlott. Az ENSZ Közgyűlése akkor a szavazatok egyszerű többségével formálisan elismerte Palesztina létezését, Mégpedig azzal, hogy az ENSZ-ben addig a palesztin területek társult „entitás” státuszt nem tag, de megfigyelő állammá változtatták.

Az ENSZ Közgyűlésének 193 tagállama közül akkor 138 egyetértett ezzel a lépéssel, kilenc ország (Csehország, USA, Izrael, Kanada, Marshall-szigetek, Mikronézia, Nauru, Palau, Panama) ellene szavazott, 41 pedig, köztük Szlovákia tartózkodott a szavazástól. A palesztinoknaka  97 szavazatnyi egyszerű többség elég volt a státusz megváltoztatásához.

ČTK


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »