Sós Csaba: Az az út, amelyre most Milák Kristóf tévedt, nem feltétlenül a csúcsra vezet

Sós Csaba: Az az út, amelyre most Milák Kristóf tévedt, nem feltétlenül a csúcsra vezet

Milák Kristóf a 24. órában van ahhoz, hogy csaknem fél év után ismét maximális erőbedobással kezdhessen el készülni a jövő évi párizsi olimpiára – mondta az InfoRádiónak Sós Csaba, a magyar úszóválogatott szövetségi kapitánya.

Milák Kristóf, a férfi 200 méteres pillangóúszás olimpiai címvédője és világcsúcstartója kihagyta az idei, fukuokai világbajnokságot és nem vesz részt a pénteken kezdődő budapesti világkupa-versenyen sem. „Kristóf az ötven méterhez még nem elég erős és gyors, a kétszázhoz pedig nincs meg az állóképessége. Jelen pillanatban még jól edzhető állapotban sincsen” – mondta edzője, Virth Balázs a mostani döntésükkel kapcsolatban.

A Budapesti Honvéd 23 éves klasszisa az áprilisi, kaposvári országos bajnokságon versenyzett utoljára, ahol 100 és 200 méter pillangón is olimpiai szintet úszott. Milák Kristóf a nyáron pihent, majd szeptember elején kezdte újra az edzéseket.

Sós Csaba azt mondta az InfoRádiónak, pontosan tudta, hogy jelenleg nincs megfelelő állapotban Milák Kristóf, mégis arra számított, hogy elindul a budapesti világkupán. A szövetségi kapitány szerint „jó lett volna látni, hol tart”, és ő maga is kapott volna valamilyen visszaigazolást az edzettségéről és teljesítőképességének jelenlegi határairól. A szakember figyelmeztetett:

Milák Kristófnak előrébb kellene tartania, ha komolyan gondolja az olimpiát.

Virth Balázs úgy fogalmazott a napokban, hogy tanítványa a tervezett edzések alig felét végezte el és ezt kilométerszámra vetítve nagyjából az előzetesen kalkuláltak 45 százalékánál tartanak időarányosan. De vajon lesz-e elég idő a korrekcióra? Sós Csaba úgy véli, ráfordultunk a célegyenesre az olimpiai felkészülésben, a „24. órában vagyunk”, ilyenkor már komolyan kell edzeni és nem engedheti meg magának egyetlen versenyző sem, hogy nagyobb pihenőket, kihagyásokat tegyen.

„Nem bolond a világ 99,9 százaléka, mindenki keményen készül. Jól néznénk ki, ha mindegy lenne, hogy egy évből mondjuk négy hónapig nem edzenénk komolyan” – tette hozzá.

A szövetség nem szól közbe

A szövetségi kapitány kiemelte: Milák Kristóf egy zseniális úszó, akit a környezete, a stábja igyekszik „a helyes útra terelni.” Nekik kell együtt megoldást találniuk a kialakult helyzetre, ”adminisztratív eszközökhöz pedig csak a legutolsó pillanatban lehetne folyamodni”. Sós Csaba szerint Milák Kristóf világklasszis, sokat és sokszor bizonyított már, ismertek mindenki előtt a nagyszerű kvalitásai, ugyanakkor úgy látja, hogy

Hírdetés

„az az út, amelye most tévedt, nem feltétlenül a csúcsra vezet.”

Mint mondta, neki szövetségi kapitányként az a feladata, hogy az olimpiai szintek és az időeredmények alapján a legjobb úszókat vigye ki Párizsba. Nem volt ez másképp Hosszú Katinka idejében sem. A szakember akkoriban is azt hangoztatta, csak az számít, amit a medencében mutatnak a válogatott kerettagok. „Ha valaki önmagához képest gyengébben teljesít, de az A-szintje megvan és ő a legjobb magyar az adott számban, őt nevezem. Persze csak ha ő is indulni akar” – magyarázta.

Sokáig élt a türelem

Sós Csaba szerint ugyanakkor az olimpia közeledtével a „ha” kezdetű mondatok és a feltételes módban megfogalmazott várakozások „nevetségesen hangzanak”, inkább készülni kell becsülettel és alázattal.

„Ilyenkor történelmek íródnak, ilyenkor komolyan kell edzeni, bármilyen más megközelítés kudarchoz vezet” – fejtegette.

A szövetségi kapitány elismerte, nem szerencsés a Milák Kristóf körül kialakult helyzet, ő a többiekhez képest más felfogás szerint készül és más edzésmennyiséget igényel, de hogy „ez eléri-e azt a szintet, hogy az már a többi úszóra is negatív hatással lenne, azt csak az edzője tudja megmondani.” Hozzátette: a magyar úszóközeg szeptember elejéig megértéssel fogadta azt, hogy Milák Kristóf visszább vesz és pihenésre van szüksége,

„igazából a szeptember óta eltelt időszak kapcsán merültek fel kételyek. Jelentős különbség tapasztalható a nyilatkozatai és a között, amit csinál”

– jelentette ki a szakvezető.

Komoly erőfelmérő jön a hétvégén

Sós Csaba elmondta: a hétvégi budapesti világkupa – amelyen 56 ország versenyzői vesznek részt – egy nagyon jó erőfelmérő lesz, a magyar úszók a legerősebb vetélytársakkal mérhetik össze tudásukat. Összesen 552 induló nevezését fogadták el a versenyre. A rendező országnak pedig lehetősége van arra, hogy klubszínekben további versenyzőket indítson, így a válogatott versenyzőkön túl (jelenleg 38 tagot számlál a junior és a felnőtt válogatott) 278 magyar versenyző nevezett.

A szövetségi kapitány mindenkit árgus szemekkel figyel majd hétvégén a Duna Arénában, és reméli, hogy minél több magyar tud jól teljesíteni, hiszen egyre közelebb kerülünk a párizsi ötkarikás játékokhoz. „Egy olimpián a résztvevők számával is azonosítják, hogy egy adott ország mennyire sikeres a sportéletben” – mondta.

A későbbi megfelelő formaidőzítés miatt a mostani időszakban az európai úszókra kevésbé jellemző, hogy óriási időeredményeket érnének el, az ausztrálok, a kanadaiak és a kínaiak viszont figyelemre méltó időket repesztenek. Sós Csaba ugyanakkor külön kiemelte Márton Richárdot és Pádár Nikolettet, akik nagyszerűen szerepeltek a legutóbbi világkupa-fordulón, Athénban: előbbi fő számában, 200 méter pillangón második lett 1:56.60 perces eredménnyel, míg a többszörös ifjúsági világ- és Európa-bajnok 200 méter gyorson 1:57.32-vel harmadikként zárt.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »